Heerenveen financieel in zwaar weer: 'Barcelona-achtige taferelen' in Friesland

Heerenveen financieel in zwaar weer: 'FC Barcelona-taferelen' in Friesland

28 september 2023 om 09:52

SC Heerenveen kampt met financiële problemen. De Friese club heeft ieder seizoen een begrotingstekort van ongeveer zes miljoen euro, terwijl de liquiditeit ook achteruit gaat. 

Aan het begin van dit seizoen had Heerenveen nog een flink tekort in de begroting. Door de uitgaande transfer van Milan van Ewijk werd deze gedicht, anders was de club onder toezicht van de KNVB gekomen en moest er een plan komen om binnen drie jaar weer financieel gezond te zijn. De Leeuwarder Courant weet dat er bij Heerenveen sprake is geweest van 'FC Barcelona-achtige taferelen'.

Barcelona verkocht vorig jaar toekomstige inkomsten om transfers te kunnen voltooien. 'De club heeft de resterende betaaltermijnen van Joey Veerman (PSV) en Amin Sarr (Olympique Lyon) aan een bank verkocht. Logisch gevolg is dat Heerenveen, door rentebetalingen, zelf minder geld aan deze transfers overhoudt', schetst de krant. 'Omgekeerd had Heerenveen geen geld om onlangs middenvelder Luuk Brouwers te kopen. Met de verkopende club FC Utrecht is een betalingsregeling getroffen om de transfersom van ongeveer 7 ton vanaf de zomer van 2024 in termijnen te betalen.'

Algemeen directeur Ferry de Haan loopt niet weg voor de financiële problemen. "Ja, er zijn zorgen over onze financiële positie. Zo is het gewoon", laat hij optekenen. Heerenveen wacht nog op 3,1 miljoen euro van CSKA Moskou voor de transfer van Chidera Ejuke. Daarnaast gaat de club met Sportstad Heerenveen om tafel over de hoge huur van het Abe Lenstra Stadion. "Met alles wat ik nu schets moeten wij naar een gezondere bedrijfsvoering gaan. En ja, daar zitten dus nog allerlei voorbehouden aan."