Directeur betaald voetbal: 'Maatregelen hebben wel degelijk effect'

Directeur betaald voetbal: 'Zie dat we een beetje vat krijgen op de problematiek'

28 september 2023 om 15:49

Marianne van Leeuwen laat zich positief uit over de ontwikkeling van de bestrijding van voetbalvandalisme binnen Nederland. De directeur betaald voetbal van de KNVB geeft aan optimistisch te zijn over een 'trendbreuk'.

Recent werd de wedstrijd Willem II-NAC gestaakt en moest het duel zonder publiek worden afgemaakt, waarna ditzelfde gebeurde in de klassieker van afgelopen weekend, het duel tussen Ajax en Feyenoord. Er lijkt een negatieve ontwikkeling gaande in Nederland, maar daar kan Van Leeuwen zich niet in vinden:"Ik vind het heel gevaarlijk om de maatregelen nu aan te passen, omdat ze wel degelijk effect hebben sinds ze zijn ingevoerd", aldus Van Leeuwen voor de camera van ESPN. "Ik heb het dan over die specifieke maatregel rond het gooien van voorwerpen op het veld of het veld betreden. Sinds de nieuwe maatregelen van kracht zijn, zijn er driehonderd wedstrijden gespeeld en daarvan zijn er vijf gestaakt. Ik zal niet zeggen dat het meevalt, maar manipulatie door supporters wijzen de cijfers niet uit", aldus Van Leeuwen.

"Ik vind het ingewikkeld, maar ik zie wel dat we een beetje vat krijgen op de problematiek en ik geloof heel erg in de gezamenlijke aanpak, met alle anderen erbij", stelt de directeur betaald voetbal. "En als straks de digitale meldplicht voor stadionverboden er ook is, geloof ik dat we langzaam maar zeker grip krijgen op het probleem."