Eringa vertelt over Ajax en Mislintat: 'Dat mag je mij en ons wel verwijten'

Eringa vertelt over Ajax en Mislintat: 'Dat mag je mij en ons wel verwijten'

6 oktober 2023 om 21:05
Laatste update: 6 oktober 2023 om 21:09

Pier Eringa heeft gereageerd op zijn vertrek bij Ajax. De voormalig voorzitter van de rvc vraagt zich af of hij wel een eerlijke kans heeft gehad in Amsterdam. Ook laat hij zich uit over Sven Mislintat.

Eringa vertrok recent bij Ajax, maar dat was niet vrijwillig. Via een telefoontje maakte de voorzitter van de bestuursraad duidelijk dat het beter was voor de bestuurder om te vertrekken, waar hij uiteindelijk naar luisterde. "Achteraf denk ik: hoeveel kans krijgt een buitenstaander met een andere achtergrond bij Ajax?", vraagt hij zich in een uitgebreid interview met NRC hardop af.

Later laat Eringa weten dat hij 'zeer bezorgd' is over de bestuurbaarheid van Ajax. Hij erkent echter ook zelf niet alles goed te hebben gedaan. Had de rvc, onder leiding van Eringa, Sven Mislintat bijvoorbeeld niet veel beter moeten controleren? "Dat is een goede vraag. Dat mag je mij en ons wel verwijten, hadden wij er scherp genoeg zicht op? Daar wordt nu wel naar gekeken. Ik sluit niet uit dat dat een belangrijk element wordt van het onderzoek", zegt Eringa

"Wij dachten dat het spel adequaat werd gespeeld tussen technische staf, technisch directeur en directie. Daar hadden we geen twijfels bij. Anders zou je de transfers niet goedkeuren", gaat Eringa verder. Uiteindelijk kwam hij erachter dat de zaken anders in elkaar staken. "Dat kwam pas los toen het op het veld niet goed liep, bij de start van de competitie. Toen kwam Steijn eroverheen: ik heb het gevoel dat ik overruled ben. Dat was voor ons wel een heel belangrijk signaal: ow, ow, wat is hier gebeurd?"

Ajax werd aanvankelijk nog gewaarschuwd door VfB Stuttgart over het feit dat de inmiddels vertrokken Mislintat niet te veel ruimte moest krijgen. "We hadden zicht op zijn kwaliteiten en aandachtspunten. Wij wisten dat hij elementen heeft van een einzelgänger. Wij kennen natuurlijk niet precies de discussies hoe die binnen de directie zijn geweest. Kun je met de kennis van nu zeggen: had dat strakker gemoeten? Waarschijnlijk wel", concludeert Eringa.

Transferklapper FEYENOORD & AJAX-aanwinsten in BEELD! Bekijk #DoneDeal nu: