Jans bespreekt tactisch plan: 'Ajax had veel balbezit, maar vooral de verdedigers'

Jans gaat in op tactische vondst tegen Ajax: 'Heeft goed gefunctioneerd, té goed'

22 oktober 2023 om 15:35
Laatste update: 22 oktober 2023 om 17:32

Ron Jans is in zijn nopjes met de 4-3 overwinning op Ajax van zondagmiddag. De manager van FC Utrecht spreekt voor de camera van ESPN van een 'topdag', en bespreekt hoe zijn wedstrijdplan tot uiting is gekomen.

"Met name de tweede helft was spectaculair, grillig", vangt Jans aan. "Met een 2-0 voorsprong denk je dat Ajax, in de huidige situatie, nooit meer terugkomt. Tien minuten later staan ze 2-3 voor. Dan win je nog met 4-3, spectaculair. Het was geweldig, ook qua entourage. Een topdag."

"Ik denk dat wij in de eerste helft twee momenten hadden waarin Ajax gevaarlijk werd, maar in het algemeen hadden we goed controle over dat Ajax de aanval en het middenveld niet kon inspelen. Ze hadden veel balbezit, maar dan vooral de verdedigers. Daar was onze tactiek op afgestemd", vervolgt Jans, die zijn ploeg onzeker zag beginnen. "Maar hoe langer de wedstrijd duurde, kwamen wij er meer uit. Dan wordt een wedstrijd opgengegooid door een goal. Flamingo raakt hem niet perfect, maar hij ging erin. En de 2-0, met Van der Hoorn… spelhervattingen moeten een kracht van ons zijn. Dan gaat hij erin en heb je het gevoel dat we goed op weg zijn."

De formatie zag er anders uit dan in voorgaande wedstrijden, waarover de coach tekst en uitleg geeft. "We hebben gekozen voor twee controleurs naast elkaar. Met name Flamingo werd eigenlijk opgesteld om voorzetten te verdedigen, duels te winnen en de lijn naar Brobbey eruit te halen, zodat anderen meer aan voetballen toe zouden komen. Ik denk dat dat goed heeft gefunctioneerd, té goed. Flamingo heeft een goal en een assist, daar was hij niet eens voor opgesteld."

Mis geen enkel nieuwtje uit de voetbalwereld en volg VoetbalPrimeur via WhatsApp Kanalen!