Rekensom van Jonker steuntje in de rug voor Steijn

Steun voor Steijn: 'Geef hem de tijd, Ajax. Het is een bijna onmogelijke klus'

23 oktober 2023 om 07:48

Maurice Steijn is bezig aan een 'bijna onmogelijke klus'. Dat stelt Andries Jonker, die vindt dat niet alle schuld in de schoenen van de Ajax-trainer kan worden geschoven. De bondscoach van de Oranjevrouwen illustreert het met een berekening.

Ajax is na de nederlaag bij FC Utrecht afgezakt naar de zeventiende plaats in de Eredivisie, de laagste klassering in de clubhistorie. Met de beschuldigende vinger wordt naar Steijn gewezen. Jonker kijkt echter naar de clubleiding. "Ze hebben niet de juiste spelers gehaald en ze werden te laat gehaald. Steijn was er niet bij betrokken, kende de spelers niet en kreeg ze pas op het allerlaatste moment tot zijn beschikking", verklaart hij bij NOS Langs de Lijn.

Jonker pleit niet voor Steijn, maar wijst naar eigen zeggen slechts op de feiten. Hij zet zijn verhaal kracht bij met een rekensom. "De laatste vijftig dagen had Steijn die groep achttien dagen niet tot zijn beschikking. Dan blijven er 32 dagen over. Daarin heeft-ie acht wedstrijden moeten spelen. Je kunt niet trainen op een wedstrijddag en ook niet in de twee dagen erna. Dus blijven er nog acht dagen over." Na aftrek van vrije dagen, blijven er zelfs vier dagen over.

Jonker stelt vast dat bij een eventueel ontslag van Steijn de volgende trainer van Ajax met dezelfde problemen wordt opgezadeld. "Als je de spelers pas krijgt als de competitie al is begonnen, en ze komen ook nog eens uit zulke verschillende landen, dan wordt het een lastig karwei. Geef hem even de tijd, want het is een bijna onmogelijke klus."