Ajax komt met bevestiging: Van 't Schip keert terug, nu als interim-trainer

Ajax komt met bevestiging: Van 't Schip keert terug, nu als interim-trainer

30 oktober om 11:00
Laatste update: 30 oktober om 11:28

Het is officieel: John van 't Schip maakt het seizoen af bij Ajax. De nieuwe interim-trainer is de opvolger van Maurice Steijn, nadat Hedwiges Maduro de honneurs waarnam tegen Brighton en PSV. Van 't Schip (59) tekent tot medio 2025, waarvan het eerste half jaar als coach.

Van 't Schip keerde afgelopen week terug uit Turkije, waar hij het overlijden van zijn partner Daniëlle verwerkte. Hij zit komende donderdag tegen FC Volendam voor het eerst op de Ajax-bank. Drie dagen later volgt de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen.

De taak van Van 't Schip is duidelijk: de onrust verdrijven en Ajax weer naar de top van de Eredivisie leiden. Hij is na Alfred Schreuder, John Heitinga, Maurice Steijn en Hedwiges Maduro al de vijfde trainer die sommige spelers in 2023 voor de groep zien staan.

Michael Valkanis wordt aangesteld als assistent-trainer. De Australische vertrouweling van Van 't Schip komt over van Hapoel Tel Aviv, waar hij hoofdtrainer was. Hij tekent tot het einde van het seizoen. Maduro keert terug in zijn rol als assistent-trainer. Dave Vos pakt zijn taken als trainer van Jong Ajax weer op.

Van 't Schip is een Ajacied in hart en nieren. Hij maakte in 1981 zijn debuut, maakte 29 doelpunten in 273 wedstrijden voor de Amsterdamse club en won vier landstitels, drie KNVB Bekers, de Europa Cup II in 1987 en de UEFA Cup in 1992. Later speelde hij voor het Italiaanse Genoa, waar de Europees kampioen van 1988 ook zijn carrière beëindigde.

Vanaf 1996 was Van 't Schip jeugdtrainer, assistent en bondscoach bij achtereenvolgens Jong Oranje, Ajax, FC Twente, Jong Ajax, het Nederlands elftal, Melbourne Heart (Australië), Guadalajara (Mexico), Melbourne City, PEC Zwolle en Griekenland.

Deze maand werd al duidelijk dat Van 't Schip zou terugkeren bij Ajax. De voormalige aanvaller was na het vertrek van technisch directeur Sven Mislintat bereid gevonden om zijn (internationale) ervaring en clubkennis te delen. Als 'cultuurbewaker' zou hij plaatsnemen in het technisch management, maar neemt nu het takenpakket over van Steijn.

Vanaf de zomer gaat Van 't Schip alsnog voor minimaal een jaar aan de slag in het technisch management.