'Catenaccio' van Ajax afgekraakt bij ESPN

'Beginneling' van Ajax afgekraakt bij ESPN: 'Eén kap, dit kan gewoon niet'

26 oktober 2023 om 22:05
Laatste update: 26 oktober 2023 om 22:12

Voor de derde keer in tien jaar tijd loste Ajax in de eerste helft tegen Brighton geen enkel schot op doel. Het zegt alles over het spel van de Amsterdammers, concluderen Kees Kwakman, Marciano Vink en Kenneth Perez.

Interim-trainer Hedwiges Maduro laat Ajax zeer compact spelen. "Daardoor kunnen ze het in elk geval belopen en elkaar helpen, maar het grote probleem is dat het aan de bal totaal niet lukt. Twee corners, verder niks", aldus Kwakman.

Vink is harder. "Als je dan de beslissing neemt om een soort catenaccio te spelen, dan moet je bij een balverovering wel vooruitkijken. Bij Ajax lopen er te veel spelers rond die alleen maar kunnen denken: achteruit, geen balverlies, balbezit houden. Maar zo verras je de tegenstander nooit."

Bij de 1-0 van João Pedro liet Ajax zich verrassen. "Josip Sutalo.... als een beginneling", verzucht Vink. "Je weet dat Mitoma rechts is, dwing hem dan naar links. Hij rent er te hard naartoe. Eén kap en je bent uitgespeeld. Dit kan gewoon niet."

Perez constateert ook dat het spel van Ajax 'er niet uitziet'. "De spelers hebben het gewoon niet in zich om twee keer 45 minuten lang geconcentreerd ten koste van alles de ruimtes klein te maken."