Spelersrapport Ajax: laagste cijfers voor Sutalo en Bergwijn

Ajax op rapport: tweetal levert wanprestatie, studententien voor Maduro

26 oktober 2023 om 22:53
Laatste update: 27 oktober 2023 om 15:22

Met een slap aftreksel van catenaccio is Ajax er niet in geslaagd Brighton te verrassen in de derde speelronde van de Europa League. VoetbalPrimeur maakt rapport op van weer een teleurstellende avond voor de Amsterdammers. De laagste cijfers zijn voor Josip Sutalo en Steven Bergwijn.

Diant Ramaj - 6: de vervanger van de geblesseerde Jay Gorter maakte een oké indruk. Goede uitstraling, comfortabel aan de bal en aardige reflexen, maar twee keer moest Ramaj het antwoord schuldig blijven.

Anton Gaaei - 5: het is op dit moment niet heel leuk om Gaaei te zijn. De Deen komt in de Eredivisie al tekort en stond tegen Brighton tegenover Kaoru Mitoma, misschien wel de beste dribbelaar van de Premier League.

Josip Sutalo - 4: het gaat van kwaad tot erger bij Sutalo, die weer niet vrijuit ging bij de tegengoals van Ajax. Twee keer liet hij zich lelijk te kijk zetten. Alsof de Kroatische mega-aankoop zijn broer naar Amsterdam heeft gestuurd.

Jorrel Hato - 5,5: ook Hato had het niet makkelijk. In de beginfase ontsnapte hij aan een penalty en ging hij in de fout met een te korte terugspeelbal. Maar kun je het een zeventienjarige écht verwijten?

Borna Sosa - 5: Sosa mocht blijven staan van Maduro, maar veel leverde het Ajax niet op. Brighton was te sterk om vaak de aanval te zoeken en dat is juist zijn grote kracht. Aan de bal was hij erg slordig.

Benjamin Tahirovic - 4,5: voor de wedstrijd gaf hij Steijn, die hem toch heel wat kansen heeft gegeven, een lelijke trap na. Van de nieuwe 'spark' waar Tahirovic over sprak, was bij hemzelf in elk geval niets te zien.

Kenneth Taylor - 5,5: het liefst zoekt hij de aanval, maar Taylor moest zich tegen wil en dank beperken tot het klein houden van de ruimtes. Daar krijgt hij een studententien voor.

Steven Berghuis - 6: kort voor zijn wissel zorgde Berghuis voor het gevaarlijkste moment namens Ajax, maar de paal stond in de weg. De fel bekritiseerde Ajacied liet zich van een betere kant zien dan in Utrecht.

Carlos Forbs - 5: met de kennis van nu is het niet zo vreemd dat Manchester City hem liet vertrekken. Forbs had niets te vertellen tegen Brighton. Soms leek het wel alsof hij rechtstreeks uit Ajax O18 is geplukt.

Brian Brobbey - 5: Brobbey flirt met een reserverol, want weer liet de spits van Ajax weinig zien. In plaats van diepgaan, vraagt hij de bal in de voeten om met zijn sterke lichaam weg te draaien. Dat werkte niet.

Steven Bergwijn - 4: weer een ontgoochelend optreden van de aanvoerder, die veel te weinig brengt. Alles ging breed en terug. Het leek te snel te gaan voor Bergwijn, toch de enige Ajacied met Premier League-ervaring.

Invallers
Kristian Hlynsson - 6: viel bij de start van de tweede helft in voor Forbs en kwam amper in het stuk voor, omdat Ajax in grote delen van de wedstrijd op de eigen helft stond.
Branco van den Boomen - x: viel na 61 minuten in voor Tahirovic en speelde te kort voor een beoordeling.
Mika Godts - x: viel na 61 minuten in voor Tahirovic en speelde te kort voor een beoordeling.
Chuba Akpom - x: viel na 75 minuten in voor Brobbey en speelde te kort voor een beoordeling.
Silvano Vos - x: viel na 75 minuten in voor Bergwijn en speelde te kort voor een beoordeling.

Trainer
Hedwiges Maduro - 5,5:
Ajax kreeg de laatste maanden klap op klap, dus 'safety first' moet Maduro hebben gedacht. Het was inderdaad compact, de linies stonden inderdaad dicht op elkaar, maar Brighton deelde de lakens uit in één grote rondo.