Advocaat en Kieft kraken Sutalo: 'Hij kan totaal niet verdedigen'

Advocaat en Kieft kraken miljoenenaankoop Ajax: 'Hij kan totáál niet verdedigen'

26 oktober 2023 om 23:53

Na de 2-0 nederlaag van Ajax op bezoek bij Brighton & Hove Albion wordt Josip Sutalo andermaal kritisch aangepakt. Dick Advocaat en Wim Kieft zijn niet te spreken over de Kroaat die deze zomer met hoge verwachtingen overkwam van Dinamo Zagreb, zo spreekt het duo uit bij de nabeschouwing van Veronica.

"Ik heb weer op Sutalo zitten te letten, en ik vraag me af of dat echt een voorstopper is. Want hij kan helemaal niet verdedigen, totaal niet", aldus Advocaat. "Hoe kunnen ze dan zeggen dat dat een top-voorstopper is?" Ook Kieft heeft zijn vraagtekens bij de centrale verdediger. "Je kan slecht in vorm zijn, maar dan nog zie je meteen of een speler kwaliteiten heeft of niet. Of een trap, of een aanname, of weet ik veel wat. Maar ik heb het nog echt geen één keer gezien bij hem."

Advocaat meent dat Sutalo de hoofdschuldige is aan de 2-0 van Ansu Fati, waar de verdediger niet overtuigend ingrijpt. "Hij staat veel te ruim", aldus de voormalig bondscoach. "Hij blijft op een meter staan en geeft hem de ruimte om dat schot te geven. Hij moet er korter op, een goede voorstopper geeft die ruimte niet weg."

Sutalo werd deze zomer na lange onderhandelingen aar Amsterdam gehaald, maar kan nog niet aan de hoge verwachtingen voldoen. De inmiddels ontslagen technisch directeur Sven Mislintat betaalde ruim twintig miljoen voor de diensten van de verdediger, een bedrag dat nog op kan lopen tot 23,5 miljoen. Ook werd door Andy van der Meijde gesuggereerd dat de Kroaat heimwee zou hebben, al werd dat door Sutalo zelf ontkend.