Ajax meest succesvolle opleider in de wereld

CIES: Ajax troeft Benfica af en is meest succesvolle opleider in de wereld

27 oktober 2023 om 13:46

De kritiek op de doorstroom van talenten bij Ajax is niet van de lucht, maar de Amsterdammers blijken nog steeds één van de beste opleiders in de wereld. Volgens CIES bracht zelfs geen enkele andere club zo veel spelers voort die nu actief zijn in één van de 48 hoogste competities.

Liefst 86 spelers die tussen hun 15e en 21ste tenminste drie jaar actief waren voor Ajax spelen momenteel op het hoogste niveau. Daarmee blijven de Amsterdammers de Portugese topclubs Benfica (85 spelers) en Sporting Portugal (83) voor. Het Uruguayaanse Defensor SC staat verrassend op plek vier, voor clubs als Boca Juniors, Dinamo Kiev, River Plate en FC Barcelona.

Na Ajax is het lang zoeken naar de volgende Nederlandse club. Feyenoord bezet de vijtigste plek met 46 spelers op het hoogste niveau. AZ volgt kort daarachter met 44 opgeleide spelers in de wereld. Daarmee blijven de Alkmaarders PSV (39) voor.

Overigens komt Ajax ook als beste uit de bus als het sportieve niveau van de spelers in acht wordt genomen. Om dat te berekenen maakt CIES gebruik van een index. Real Madrid heeft dan weer de meeste opgeleide spelers die actief zijn in één van de vijf topcompetities. 44 spelers speelden in de jeugd van de Spaanse grootmacht en zijn nu actief in de Premier League, de Bundesliga, La Liga, de Serie A of de Ligue 1.