Sonck na Lyon-incident: 'Ajax-bus in brand, levens zijn gered'

"Paniek, want de Ajax-bus staat in brand. Daar zijn levens gered'

31 oktober om 21:32

De aanval van Olympique Marseille-hooligans op de spelersbus van Olympique Lyon roept herinneringen op bij Wesley Sonck. De Belgische oud-spits speelde in 2003 voor Ajax, toen de spelersbus van de Amsterdammers in vlammen opging.

De selectie van Ajax bracht de nacht door in Hotel Duinoord in het Drentse Zeegse, daags voor een uitwedstrijd tegen FC Groningen. "Ik werd om 4.00 uur wakker door geknetter", blikt Sonck terug bij Extra Time van Sporza. "Onze bus stond naast het spelershotel, dicht bij de kamers. Ik zei tegen Tom Soetaers, die bij mij op de kamer lag: Tom, onze bus staat in brand. Hij dacht dat ik droomde, maar ik zei dat hij op moest staan."

De twee besloten ook de rest van de Ajax-selectie wakker te maken. "De dokter zei: geen paniek, geen paniek. Ik zei: wel paniek, de bus staat in brand!", gaat Sonck verder. "Het was gevaarlijk. Uiteindelijk hebben we allemaal het hotel moeten verlaten. Dat was tussen 4.00 en 4.30 uur. Drie kamers waren volledig zwartgebrand. Die bus is helemaal uitgebrand. De banden waren opengesneden en in brand gestoken."

"Ik denk dat daar mensenlevens zijn gered", stelt Sonck. "Bepaalde kamers waren helemaal zwart. Het was heel raar, want vanaf dat moment hebben we niet meer geslapen tot de wedstrijd." Toch werd FC Groningen verslagen, mede door een goal van Sonck op aangeven van Zlatan Ibrahimovic.