Straf Ajax na chaos met Klassieker

Ajax accepteert straf na chaos Klassieker: deel tribune blijft leeg plus boete

1 november om 11:07
Laatste update: 1 november om 11:29

Ajax is akkoord gegaan met de straf die de KNVB de club heeft opgelegd na de ongeregeldheden rondom de Klassieker. In het stadion waren er verschillende incidenten met vuurwerk op het veld en na afloop werd de hoofdingang aangevallen. Ajax zal een boete moeten betalen en een deel van de tribune blijft leeg voor het duel met Vitesse.

De boete bedraagt 25.000 euro en voor het duel met Vitesse blijft de eerste ring van de Zuidtribune leeg. Ook blijft er een voorwaardelijke straf staan, waardoor het stadion leeg blijft als er een dergelijk incident nog een keer plaatsvindt. Iedereen die een seizoenskaart heeft op de eerste ring van de Zuidtribune mag tegen Vitesse het stadion niet in. Dit gedeelte van de tribune is de plek van de harde kern F-Side. Dat duel vindt plaats op 25 november.

Ajax geeft nogmaals aan dat de club het gedrag van de fans tijdens het duel met Feyenoord compleet afkeurt. 'Ajax heeft direct afstand genomen van deze wanordelijkheden. Zowel het gedrag dat heeft geleid tot het staken van het duel, alsmede de ongeregeldheden achteraf, worden door Ajax ten strengste afgekeurd en horen niet in het voetbal thuis.'

Ajax - Feyenoord werd op 24 september definitief gestaakt, nadat er tot twee keer toe vuurwerk op het veld werd gegooid. De Johan Cruijff ArenA werd daarna leeg gehaald, maar fans besloten om de hoofdingang van het stadion aan te vallen. De fans drongen binnen, maar er raakte niemand gewond. Internationaal werd er schande gesproken van de gekte rond dé grootste wedstrijd van het jaar in Nederland. Het duel werd later zonder publiek alsnog uitgespeeld en Feyenoord won met 0-4.

Ook meld Ajax dat de club nog altijd bezig is om mensen te identificeren die zich 24 september hebben misdragen. 'Ajax is er tot op heden in geslaagd om meer dan vijftig personen die bij de voornoemde incidenten betrokken waren te identificeren en te bestraffen. Het beleid om boetes en schades op de verantwoordelijken te verhalen zal ook nu het uitgangspunt zijn. De supporters waarvoor deze sanctie directe gevolgen heeft ontvangen nader bericht vanuit de club.'