Wim Jonk over situatie bij Ajax

Jonk ziet Ajax-instorting met lede ogen aan: 'Terug naar de basis: jeugdopleiding'

1 november om 20:20

Het doet Wim Jonk van een afstand pijn om te zien hoe Ajax zo is afgegleden, zowel op sportief vlak als achter de schermen in de Johan Cruijff ArenA. De voormalig speler en hoofd jeugd opleiding van de Amsterdamse club stelt dat de aankopen van afgelopen zomer de ineenstorting tot stand hebben gebracht. 

Jonk gaat in gesprek met De Telegraaf in op de huidige situatie van Ajax. Daarbij herhaalt hij woorden van Johan Cruijff. "Mensen met het Ajax-dna en een heel standvastige visie zijn essentieel", een boodschap die hij zelf volledig onderstreept. "Je moet als club de juiste mensen zoeken om het erfgoed te bewaken. En de jeugdopleiding moet – net zoals hier bij FC Volendam – te allen tijde een van de pijlers zijn. En als je dat goed in je beleid verankert, kan er nooit discussie ontstaan."

Jonk, inmiddels technisch manager van Volendam, verduidelijkt zijn standpunt. "De jeugdopleiding zorgt met gerichte aankopen voor voeding naar het eerste elftal. Natuurlijk heb je altijd nog wat spelers van buitenaf nodig om bepaalde posities te versterken of om voor andere invloeden, zoals extra karakter, te zorgen. Dat moet een juiste mix zijn en Ajax heeft daar een aantal jaren natuurlijk uitstekend voor gezorgd. Alleen de afgelopen twee seizoenen was het minder."

De reeds vertrokken directeur voetbalzaken Sven Mislintat, jegens wie nog altijd een onderzoek loopt naar mogelijke belangenverstrengeling bij transfers, heeft het volgens Jonk allesbehalve goed gedaan afgelopen zomer. "De club moet terug naar de basis: naar de jeugdopleiding. Ajax heeft zó’n aantrekkingskracht op jonge spelers. Zorg ervoor dat je ze de beste opleiding van Nederland biedt, die als een warm bad aanvoelt."

'Zijn Ajax-hart bloedt'
Momenteel ligt bij Ajax de grootste focus op de korte termijn. De historisch lage achttiende plaats op de ranglijt moet zo snel mogelijk verlaten worden. Dat wil de club doen met de nieuwe trainer John van 't Schip. Jonk vindt het moedig dat hij die loodzware klus tot zich heeft genomen. "John zit na het overlijden van zijn geweldige vrouw Daniëlle natuurlijk in een heel zware periode. Daarom vind ik het bewonderenswaardig dat hij er toch in stapt. Zijn Ajax-hart bloedt en dat zijn vrouw hem aangaf die kans te pakken, bezorgt me kippenvel."