Felle kritiek Makaay op Brobbey en jeugdopleiding Ajax: 'Afmaken kun je leren'

Voormalig topspits weet waarom Brobbey weinig scoort: 'Te vaak uit balans'

2 november om 13:18

Roy Makaay denkt te weten waarom Brian Brobbey zoveel kansen nodig heeft om tot scoren te komen. Bij de NOS deelt de oud-spits van onder andere Bayern München en Feyenoord zijn visie op de prestaties van de spits van Ajax, die tot dusver vier keer scoorde in dertien wedstrijden. 

"Je moet altijd op de juiste plek staan, rustig blijven voor de goal en in balans blijven", begint Makaay zijn verhaal. "Op de juiste plek staan, dat heb je of dat heb je niet. De rest is allemaal te trainen. Op de juiste plek staan is het probleem niet volgens Makaay, die juist een ander pijnpunt van de spits van Ajax bloot legt.

"Hij is loeisterk en heel snel, maar vaak uit balans. Je ziet heel vaak dat hij valt na een schot. Dan is het heel moeilijk om de bal in de goede richting te krijgen." Een verklaring heeft Makaay niet zo snel. "Dat is moeilijk van afstand te beoordelen, maar misschien is hij te gewild en te gehaast." Marco van Basten uitte onlangs kritiek op de jeugdopleiding van Ajax, die in zijn ogen te weinig heeft gedaan om spelers als Brobbey goed op te leiden. Makaay kan zich daarin vinden.

"Het lijkt erop dat het in de basis beter had gemoeten. In balans blijven bij het afwerken is te trainen. Afmaken kun je leren. In de jeugdopleiding van Vitesse heb ik vanaf mijn veertiende vier jaar lang onder trainer Frans Thijssen op afwerken getraind. Vijftien of twintig minuten na de training afwerken. En dat heb ik mijn hele loopbaan volgehouden, twee keer per week. Bij Bayern München samen met Bastian Schweinsteiger, met Oliver Kahn op doel. En bij Feyenoord met keeper Patrick Lodewijks."