UEFA nieuwe partner van Amaury-groep en gaat samenwerken met Ballon d'Or

Prijs speler van het jaar afgeschaft door UEFA: bond werkt samen met Ballon d'Or

3 november om 13:00
Laatste update: 3 november om 13:37

De Amaury-groep, eigenaar van France Football en L’Équipe, heeft besloten om vanaf 2024 een samenwerking aan te gaan met de UEFA voor de organisatie van de Ballon d'Or-ceremonie. De Europese voetbalbond neemt daardoor afscheid van de eigen 'Speler van het Jaar'-award en gaat zicht volledig richten op de Gouden Bal-verkiezing.

Een paar dagen na de uitreiking van de 67e Ballon d'Or aan Lionel Messi, kondigde de Amaury-groep de samenwerking met UEFA aan. De bond moet er middels hun expertise voor zorgen dat het evenement wereldwijd gaat groeien. De naam van het evenement en de manier van stemmen blijven hetzelfde. De plaats van de uitreiking zou wel kunnen afwisselen, vertelt algemeen directeur van de Amaury-groep Jean-Étienne Amaury. "Sinds 2016 vindt het evenement plaats in Parijs, dit zal in 2024 ook nog zo zijn. Daarna zullen we ook naar andere Europese hoofdsteden gaan kijken."

Nu de UEFA instapt bij het organiseren van de Ballon d'Or, stopt het met hun eigen award voor Speler van het Jaar. Al meer dan tien jaar reikte de bond jaarlijks een prijs uit voor de beste voetballer in Europa. Erling Haaland wist dit jaar deze trofee mee naar huis te nemen, niet wetende dat het daarmee ook de laatste editie was.

Concentreert de Ballon d'Or zich hiermee niet te veel op Europa? UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin gelooft daar niet in. "UEFA is een mondiaal merk. Meer dan de helft van de mensen die naar onze wedstrijden kijken zijn niet-Europees. Ik denk dan ook niet dat het een 'Europese trofee' wordt."

Lees meer over:

Deel via