Veltman over de huidige situatie van Ajax

Veltman spot redenen voor Ajax-malaise: 'Kwam een soort domino-effect'

4 november om 12:42

Joël Veltman kijkt nog altijd met lede ogen naar de huidige situatie in Amsterdam. De verdediger van Brighton speelde zelf jarenlang voor Ajax en hij draagt de club nog altijd een warm hart toe. Volgens Veltman begon het bij het vertrek van Edwin van der Sar, maar hij denkt vooral dat daardoor een domino-effect is ontstaan.

"Ik vond het wel heel heftig om te zien dat Ajax onderaan stond", vertelt Veltman tegenover De Telegraaf. "Het doet gewoon pijn om mijn club zo’n moeilijke periode te zien beleven. Er was natuurlijk veel aan de hand en wat er buiten het veld allemaal gebeurde, was echt heel slecht voor het imago. Dat ze achttiende zoudenkomen te staan, had ik desondanks niet verwacht."

Veltman denkt ook niet dat het vertrek van de beste spelers de reden is van de malaise. Het fiasco begon volgens de verdediger intern. "Het is van alle Ajax-tijden dat de beste spelers uiteindelijk weggaan. Vaak wordt dat opgevangen met goede nieuwe spelers. Maar vanwege het vertrek van Van der Sar om gezondheidsredenen, de komst van een nieuwe directeur voetbalzaken en de verkoop én het aantrekken van veel spelers, ontstond een soort domino-effect."

Voor Veltman maakt het niet uit wie de schuldige is, het is voor hem nog altijd een vraag hoe Ajax zo is kunnen aftakelen. "Het werd van kwaad tot erger en uiteindelijk zakte Ajax heel diep. Als je erover nadenkt, is het bijna niet te bevatten, want vier jaar geleden stonden we nog in de halve finale van de Champions League."