Dit is Jaden Montnor, Nederlander van Aris Limassol in de Champions League

Amsterdammer schittert in Europa: 'Met deze spelers speelde je vroeger op FIFA’

9 november om 07:12
Laatste update: 9 november om 10:14

In onze rubriek genaamd VP's Avonturiers spreekt VoetbalPrimeur met een in Nederland bekende voetballer die ver buiten de landsgrenzen actief is. Hoe gaat het er in verschillende uithoeken van de wereld aan toe, zowel op voetballend als menselijk vlak? Het komt allemaal voorbij. Met in deze episode: Jaden Montnor, de 21-jarige aanvaller die het tweede van Almere City achter zich liet voor een avontuur in de Champions League

Montnor kende een avontuur in Oostenrijk en kwam daarna terecht in Cyprus, bij Aris Limassol. Een aanpassing voor de Amsterdammer, maar hij heeft het naar zijn zin. Ook omdat er genoeg gelijkenissen zijn. "De mensen hier zijn heel direct, net als in Amsterdam. Bijna iedereen praat ook Engels hier, Grieks hoor je bijna niet. Er zijn ook gewoon heel veel buitenlanders. Het is heel chill leven hier. Ik heb niets te klagen. In Oostenrijk zie je alleen maar bos, dat is hier gelukkig anders."

'Op mijn tiende werd ik gescout door Manchester City'
De carrière van Montnor begon in Amsterdam. Zeeburgia was zijn eerste club, waarna hij speelde in de jeugd van FC Utrecht, AZ en Almere City. Toch had het ook anders kunnen lopen. "Op mijn tiende werd ik gescout door Manchester City. Ik ben daar één of twee maanden geweest, je ziet al die grote spelers. Nigel de Jong, Yaya Touré... Ik mocht daar mee trainen, omdat ik werd aangenomen. Mijn moeder vond me alleen nog te jong."

Nadat die droomtransfer niet doorging bleef Montnor in Nederland zijn loopbaan zorgvuldig opbouwen. Utrecht trok hem aan en liet hem na twee jaar naar AZ gaan. Via nogmaals Zeeburgia en een periode bij Almere, kwam een overstap naar Oostenrijk op het pad van Montnor. "M'n vader, Marcel Oerlemans, was ook voetballer, hij speelde ook in Oostenrijk. Hij kende gewoon een paar mensen daar bij SKN St. Pölten. Toen ik op stage ging bij het beloftenelftal, maakte ik gelijk twee goals en gaf ik twee assists."

Een goede periode in Oostenrijk bracht hem op de radar van Aris Limassol. De keuze van Montnor viel uiteindelijk ook op de Cypriotische club, al lag een terugkeer in Nederland ook op tafel. "Sturm Graz wilde mij toen hebben, net als Slovan Bratislava, Vitesse en Excelsior. De Nederlandse clubs waren toen veel te afwachtend. Duurde veel te lang, dus heb ik een andere keuze gemaakt."

Schitteren in Champions League
Voor Montnor pakte die keuze geweldig uit, want in Cyprus maakte de aanvaller zijn debuut in de voorronde van de Champions League. "Dat is toch gewoon een droom die uitkomt. Als kleine jongen doe je het eigenlijk allemaal hiervoor. Ik voetbal vanaf mijn negende of tiende, dan kijk je altijd naar de Champions League. Als je daar dan zelf mag staan en dan ook nog eens scoort, dat is gewoon een mooi moment."

Het lukte Limassol niet om door te stoten naar het hoofdtoernooi van de Champions League, maar wel zitten de Cyprioten nu in een geweldige poule met Real Betis, Rangers FC en Sparta Praag in de Europa League. "Ja, het is een heerlijke poule. Het zijn toch wel spelers met wie je op FIFA hebt gespeeld. Bijvoorbeeld een Isco, dat is toch wel een grote jongen. Thuis hebben we ook al gewonnen van Rangers, dus kansloos zijn we zeker niet."

Premier League-doel en eventuele terugkeer naar Nederland
Montnor is inmiddels helemaal gesetteld in Cyprus en maakt het daar de verdedigers knap lastig. Net als zijn voorbeeld dat doet in Italië. "Ik zou mezelf omschrijven als een Marcus Rashford of Rafael Leão, zo'n type speler. Ik denk toch wel meer Leão, hem vind ik een van de beste spelers op dit moment. Als je gaat kijken op tv, lijkt het alsof hij niet zo snel is. Maar als je écht z'n wedstrijd kijkt: hij gaat zo met gemak langs je. Het is echt ongelofelijk."

Wat betreft de toekomst zit Montnor nog prima in Cyprus, maar hij heeft ook nog een droom. Een terugkeer naar Nederland ziet hij wel zitten. "Het is toch altijd wel mooi om terug naar huis te komen, al is het ook afhankeljk van wat dan het best bij me past. Ik wil graag naar Engeland, maar als een Nederlandse club beter past, doe ik dat. Anders gaat mijn voorkeur altijd naar de Premier League. Specifiek Chelsea."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aris Limassol FC (@arislimassolfc)

Verschillen met Nederland
Montnor ziet wel een groot verschil als het gaat om fans in Nederland en Cyprus. Volgens de aanvaller mogen we in Nederland niet klagen over een bekertje op het veld. "Hier hebben ze geen filter. De laatste wedstrijd tegen Anorthosis Famagusta...", zucht hij. "Kokorin (48-voudig international van Rusland, red.) en ik waren aan het warmlopen in de rust en die mensen gooien allemaal blikjes naar ons, zulke dingen. Als ze iets in hun handen hebben dan gooien ze het. Het maakt niet uit wat. Je krijgt gewoon een 'waterdouche'. Ze schelden ook en beuken op van alles. Het is echt een chaos hier."

Oranje of Suriname?
Met goede prestaties in de competitie en in Europa komt automatisch een oproep voor (Jong) Oranje weer wat sneller in beeld voor Montnor. "Ik hoorde dat ze me een beetje in de gaten houden, maar het komt vanzelf wel, als ik me blijf focussen. Als het zou komen, dan zou dat natuurlijk geweldig zijn. Maar tot die tijd blijf ik me focussen en hier mijn uiterste best doen."

Montnor zou ook nog voor Suriname uit mogen komen. Een elftal dat enorm in de lift zit en een steeds beter team op poten krijgt. Montnor is echter duidelijk over zijn toekomst op interlandgebied. "Het is ook een eer om voor Suriname te mogen spelen, maar ik kom wel gewoon uit Nederland. Ik ben geboren in Amsterdam, dus mijn voorkeur zou toch gewoon naar Nederland gaan."