Mokerslag op coëfficiëntenlijst: Nederland is plek vijf bijna kwijt aan Frankrijk

Mokerslag op coëfficiëntenlijst: Nederland is plek vijf bijna kwijt aan Frankrijk

10-11-2023 08:55 Laatste update: 09:02
198

Een nieuwe mokerslag voor Nederland op de coëfficiëntenlijst. Frankrijk heeft donderdag uitstekende zaken gedaan in Europa, waardoor het gat tussen beide landen nihil is. Het wordt voor Nederland haast onmogelijk om de vijfde plaats vast te houden. VoetbalPrimeur maakt de balans op.

Het vasthouden van de vijfde plaats is van cruciaal belang. Indien dit lukt, bemachtigt Nederland drie rechtstreekse tickets voor het hoofdtoernooi van de Champions League. Na de vierde Europese speelronde is het echter een illusie dat dit gaat lukken. Frankrijk heeft niet voor het eerst uitstekende zaken gedaan, terwijl Nederland op de coëfficiëntenlijst alleen punten pakte dankzij PSV.

Nederland had voor dit seizoen een ruime marge op nummer zes Frankrijk. Elke speelronde wisten de Fransen het gat al te verkleinen en inmiddels is het verschil te verwaarlozen. Nederland behoudt een marge van 0,003 punt. Frankrijk is met zes ploegen actief in Europa, terwijl de Eredivisie het met vier teams doet. Daarbij komt dat Ajax en AZ mogelijk al voor de winterstop uitgeschakeld zijn.

De vierde Europese speelronde zag er aanvankelijk rooskleurig uit voor Nederland. PSV versloeg RC Lens - een directe concurrent op de coëfficiëntenlijst - en Paris Saint-Germain ging in de Champions League onderuit tegen AC Milan. Donderdag kende Frankrijk een geweldige dag. Toulouse won in de Europa League van Liverpool (3-2) en in datzelfde toernooi versloegen Olympique Marseille AEK Athene (0-2) en Stade Rennes Panathinaikos (3-1).

In de Conference League sprokkelde Frankrijk met Lille OSC nog een punt bij. De Franse club gaf een voorsprong uit handen tegen Slovan Bratislava (1-1). Voor Nederland verliep de donderdag desastreus. Zowel Ajax als AZ verloor, van respectievelijk Brighton en Aston Villa.

Zodoende lijkt de Eredivisie de vijfde plek kwijt te gaan raken. Wel lijkt Nederland vrijwel zeker Portugal van zich af te houden. Nederland lijkt ervan verzekerd dat zowel in 2024/2025 als in 2025/2026 twee clubs zich direct plaatsen voor de Champions League.

Coëfficiëntenlijst (cyclus 2019-2024)
1. Engeland    95,053                
2. Spanje       82,114               
3. Italië          78,426                
4. Duitsland    77,338           
5. Nederland 57,500                 
6. Frankrijk     57,497             
7. Portugal      50,482