Media zien 'flater' uitschakeling AZ inleiden: 'Salonremise in het verschiet'

10-11-2023 08:19
30

AZ staat op de rand van Europese uitschakeling na de 2-1 nederlaag bij Aston Villa. Ondanks het verlies, kan de ploeg van trainer Pascal Jansen in de Nederlandse media rekenen op complimenten.

Via Vangelis Pavlidis kwam AZ na rust op voorsprong. Een dubieuze beslissing van de scheidsrechter leidde de gelijkmaker in, waarna Villa in de slotfase nogmaals toesloeg. 'AZ bleef voetballen. De hele wedstrijd luid toegezongen Yukinari Sugawara was een paar minuten later bijna bij de 0-2. AZ speelde beter dan in mei tegen West Ham United, wat de ploeg moed zal geven voor de topper van zondag tegen Feyenoord', schrijft De Telegraaf. 'Ondanks de nederlaag.'

'Daar ging een enorme fout van arbiter Luis Godinho aan vooraf. De Portugees gaf de thuisclub een hoekschop die er bij lange na niet een was. En de hoekschop die geen hoekschop was, werd door Diego Carlos binnengekopt: 1-1. Domme pech voor AZ, waarbij de stoom uit de oren van de spelers en coach Jansen kwam na de flater van de arbitrage.'

'AZ heeft een mirakel nodig'
Het Algemeen Dagblad stelt dat AZ een 'mirakel' nodig heeft om ook na de winterstop in de Conference League actief te zijn. 'Aan het verlies zal voor altijd een zuur gevoel kleven. De corner waaruit de thuisploeg de gelijkmaker maakte, was er geen.'

De Alkmaarders kwamen, in tegenstelling tot twee weken eerder in Nederland, makkelijk tot kansen in Birmingham. 'Dát AZ al tot een doelrijpe kans kwam, liet zien dat ze het zwakke punt hadden gevonden bij de Premier League-club die in Alkmaar nog nauwelijks kansen weggaf.' Overwintering wordt een 'heel lastig karwei'. 'Zowel Villa als Legia Warschau hebben meer punten dan AZ en spelen nog tegen elkaar. Een salonremise van de twee clubs ligt in het verschiet.'

'Overwinteren in Europa is voor AZ nu zo goed als onmogelijk', luidt de conclusie van NH Nieuws. 'Hoewel een gelijkspel een prima resultaat voor AZ was, ging het alsnog kopje-onder. Met nog zo'n tien minuten te gaan kwam Aston Villa op voorsprong. Ollie Watkins kopte binnen na een fraaie pass van Douglas Luiz. AZ ging op zoek naar de gelijkmaker, maar slaagde daar niet in.'