Ajax-doelman Ramaj doet boekje open over zijn jeugd

Ajax-doelman Ramaj openhartig: 'Hun geschiedenis heeft mij gevormd'

11 november om 15:56

Ajax-doelman Diant Ramaj heeft het in zijn jeugd niet altijd even makkelijk gehad. In gesprek met De Telegraaf doet de Duitse Kosovaar een boekje open over het verleden van zijn ouders.

"Mijn ouders zijn in Kosovo geboren en vanwege de oorlog met Servië naar Duitsland gevlucht. Ze lieten alles achter en kwamen letterlijk met niks in een nieuw land terecht. Hun geschiedenis en karakter hebben mij gevormd tot wie ik nu ben", vertelt Ramaj. Dat de keeper niet in rijkdom is opgevoed heeft hem alleen maar geholpen, zo zegt hij. "Ik realiseer me altijd waar ik vandaan kom. In mijn jeugd hadden we niet veel, maar eigenlijk ook alles. We hadden alles wat mijn drie jaar oudere broer Dijon en ik nodig hadden. We waren volkomen gelukkig als we op straat voetbalden met onze neefjes en nichtjes."

De 22-jarige Ajacied heeft een enorm koelbloedige uitstraling tussen de palen. "Mijn ouders hebben er een rol in gespeeld dat ik tegenslagen tijdens een wedstrijd heel makkelijk in mijn hoofd kan 'parkeren' tot de analyse na het duel. Het is, denk ik, ook mijn Kosovaarse achtergrond, want mensen van de Balkan zijn mentaal sterk. Ik ben 22, maar hoor vaak dat ik als een dertiger met veel duels als bagage speel."

Ramaj kwam afgelopen zomer over van het Eintracht Frankfurt. Daar had hij Kevin Trapp voor zich in de rangorde. "Hij is een van de beste keepers van Duitsland. Ik heb veel van hem geleerd." Ramaj keepte de afgelopen zes duels voor Ajax en is tot dusver tevreden met zijn inbreng. "Het gaat goed, maar een keeper mág nooit achteroverleunen. Gemakzucht veroorzaakt fouten en bijna elke fout van een keeper kost het team een tegendoelpunt. Ik moet elke speelminuut gefocust zijn."