Ajax zoekt vooruitstrevende trainer: de kandidaten op een rij

Ajax zoekt vooruitstrevende trainer: de kandidaten op een rij

18-11-2023 12:00
131

Ajax is op zoek naar een jonge, vooruitstrevende en vernieuwende trainer die na dit seizoen het stokje overneemt van John van ’t Schip. Brighton-manager Roberto de Zerbi geldt daarbij als ideaalbeeld, schreef Het Parool. Wie past in deze profielschets? VoetbalPrimeur zet enkele kandidaten op een rij.

Volgens Het Parool is de kans groot dat de keuze op een buitenlander valt. Nederlandse toptrainers als Erik ten Hag, Arne Slot en Peter Bosz zijn immers bezet. Overigens lijkt de nieuwe trainer samen te gaan werken met ook een buitenlandse directeur voetbalzaken.

Buitenlandse kandidaten
Will Still (31 jaar, Stade Reims)
Het verhaal van Will Still is bijzonder. De Engelsman, die opgroeide in België en de Nederlandse taal machtig is, begon zijn carrière als video-analist voor Sint-Truiden en Standard Luik. Daarna ging hij aan de slag bij Lierse, dat hem op 24-jarige leeftijd (!) interim-trainer maakte. Via Luik kwam hij bij Stade Reims terecht. De Franse club benoemde hem in oktober 2022 tot hoofdcoach.

Still, een fervent Football Manager-speler, maakte zó veel indruk dat Reims lange tijd een boete van 25.000 euro per wedstrijd voor lief nam, omdat de piepjonge trainer zijn hoogste diploma nog niet had. Still zet graag hoog en agressief druk met de huidige nummer vijf van de Ligue 1, maar staat niet bekend om zijn verzorgde positiespel.

Sebastian Hoeness (41 jaar, VfB Stuttgart)
Met Dieter Hoeness als vader en Uli Hoeness als oom werd het voetbal met de paplepel ingegoten bij Sebastian Hoeness. Zelf kwam hij niet verder dan drie optredens in het eerste elftal van Hoffenheim, maar vervolgens bouwde hij zijn trainerscarrière gestaag op. Hij werkte in de jeugd van Leipzig en Bayern München, waar hij het tweede team naar de titel in de 3. Liga leidde in 2020. Hoeness stond vervolgens twee jaar aan het roer bij Hoffenheim en in april 2023 ging Stuttgart met hem in zee.

Hoeness wist Die Schwaben op de valreep voor degradatie te behoeden. Dit seizoen is Stuttgart, met Serhou Guirassy als uitblinker, één van de verrassingen in de Bundesliga. In Duitsland wordt zijn werkwijze wel vergeleken met die van Hansi Flick.

Francesco Farioli (34 jaar, OGC Nice)
Als Ajax een discipel van De Zerbi wil, dan kom je al snel bij Francesco Farioli uit. De jonge Italiaan werkte als assistent en keeperstrainer van de Brighton-manager bij Frosinone en Sassuolo. Drie jaar geleden greep hij de kans aan om hoofdtrainer te worden van Karagümrük. Hij verdiende in Turkije een overstap naar Alanyaspor, voordat Nice hem afgelopen zomer aanstelde.

Met Les Aiglons is Farioli dit seizoen nog ongeslagen en won hij zeven van de laatste negen duels. Hij staat met Nice dan ook op een knappe tweede plaats in de Ligue 1. Farioli prees De Zerbi als zijn leermeester en de speelwijze die hij hanteert vertoont dan ook flink wat overeenkomsten.

Farioli is één van de namen die ook in #DoneDeal wordt besproken:

Jacob Neestrup (35 jaar, FC Kopenhagen)
De spelerscarrière van Jacob Neestrup werd door blessures in de knop gebroken, waarna hij zich op een loopbaan als trainer stortte. En met succes. Hij deed het goed als coach bij Viborg, waarna FC Kopenhagen hem snel terughaalde als assistent voor Jesse Thorup. Een jaar geleden nam hij het stokje over en onder zijn leiding speelt de Deense topclub aanvallend, verzorgd voetbal.

Hoogtepunt is de 4-3 zege op Manchester United in de Europa League, al noemde Neestrup dat zelf het ‘zwakste optreden’ van zijn ploeg dit seizoen. Vies van een gepeperde uitspraak is hij sowieso niet: hij verkondigde rond het tweeluik met The Mancunians dat het stadion van Kopenhagen ‘honderd keer zo intens is’ dan Old Trafford.

Thiago Motta (41 jaar, Bologna)
Thiago Motta is nog steeds het meest bekend van zijn periodes bij FC Barcelona, Internazionale en Paris Saint-Germain, maar ook als trainer klopt hij op de deur. De Braziliaanse Italiaan zag zijn eerste klus al na twee maanden stranden bij Genoa, maar vervolgens handhaafde hij zich met Spezia en loodste hij Bologna naar een knappe negende plaats afgelopen seizoen.

Onder Motta speelt Bologna fel en goed georganiseerd. Hoewel hij één van de jongste teams in de Serie A onder zijn hoede heeft, kreeg het Bologna van Sam Beukema, Sydney van Hooijdonk en uitblinker Joshua Zirkzee pas tien goals tegen in twaalf duels.

Jagoba Arrasate (45)
Arrasate won afgelopen seizoen de Johan Cruijff Award als beste trainer van Spanje. De ingetogen Bask gaat zijn eigen weg bij Osasuna, dat hij na zijn aanstelling in 2018 meteen naar La Liga leidde. Sindsdien eindigde hij niet lager dan de elfde plaats. Vorig seizoen eindigde de formatie uit Pamplona zelfs zevende en reikte het tot de finale van de Copa del Rey.

Arrasate heeft de afgelopen jaren duidelijk zijn stempel gedrukt. Osasuna is een agressieve ploeg, die hoog druk zet. Dat gaat gepaard met een zeer directe speelstijl.

Ruben Amorim (38, Sporting Portugal)
Rúben Amorim is een trainer uit de buitencategorie en daarmee op voorhand al vrijwel onhaalbaar voor Ajax. De Portugees kende een aardige spelerscarrière. Hij kwam uit voor Benfica en speelde veertien interlands, maar vooral als coach timmert hij nu aan de weg. Niet voor niets betaalde Sporting een afkoopsom van tien miljoen euro aan Braga in 2020.

Ook Pep Guardiola noemde hem al één van de beste trainers. Amorim zou al op lijstjes hebben gestaan bij Chelsea en Manchester United. Het is een prikkelende naam voor Ajax, maar alleen als hij nog een tussenstap wil zetten richting de top zou hij enigszins haalbaar kunnen zijn.

De vaker aan Ajax gelinkte coaches
Voor de komst van Maurice Steijn sprak Ajax ook met Kjetil Knutsen. De Noor zou opnieuw in beeld kunnen komen. Dat geldt ook voor Jordi Cruijff, die volgens De Telegraaf al eens voorzichtig werd gepolst voor de functie van technisch directeur na het vertrek van Marc Overmars.

Kjetil Knutsen (55 jaar, FK Bodø/Glimt)
De naam van Knutsen zal bij Ajax-volgers inmiddels wel een belletje doen rinkelen. Eerder kwam naar buiten dat de 55-jarige Noorse tacticus de eerste keus was van de ontslagen Sven Mislintat. Daar stak de clubleiding een stokje voor, omdat zij een Nederlandse coach wilden. Binnen de club zouden ze inmiddels van gedachte zijn veranderd, waardoor Knutsen - hoewel niet de jongste - nu mogelijk wel een optie is.

Knutsen maakt al enkele jaren furore met Bodø/Glimt, dat onder zijn leiding uitgroeide tot een topclub in Noorwegen. Het resulteerde in 2020 en 2021 tot de eerste landstitels in de historie. Momenteel gaat Bodø ook aan kop in de Eliteserien, waar het seizoen in december afloopt.

Jordi Cruijff (49 jaar, clubloos)
De naam van Jordi Cruijff duikt standaard op als er weer een belangrijke functie beschikbaar komt bij Ajax. Als technisch directeur maakte de zoon van de eeuwige nummer veertien naam bij AEK Larnaca, Maccabi Tel Aviv en FC Barcelona. Op al die plekken werd hij gewaardeerd, maar nu wil Cruijff weer als trainer aan de slag. Ervaring heeft hij nauwelijks, maar aan geloofsbrieven ontbreekt het niet.

Onder meer Xavi stak meermaals de loftrompet over de Nederlander, met wie hij kon sparren over zijn keuzes. De trainer van Barça maakte zich sterk voor Cruijff, maar kon een vertrek niet voorkomen. Ajax zou iemand in huis halen die de visie van zijn vader als geen ander kan uitdragen en zijn oog voor detail wordt geprezen.

Nederlandse outsiders
De Amsterdammers zoeken naar de 'De Zerbi van drie jaar geleden', zo stelde Het Parool. Weinig Nederlandse trainers lijken in eerste instantie aan de profielschets te voldoen, maar omringd door de juiste personen zou Ajax een verrassende keuze kunnen maken.

Dave Vos (40 jaar/Ajax)
Mocht Ajax gezien de sportieve situatie moeite hebben om zijn droomkandidaat te strikken, dan zou het in de eigen opleiding kunnen kijken. Dave Vos was jeugdtrainer van AZ, toen Ajax hem in 2011 oppikte. Sindsdien werkte hij zich gestaag op in Amsterdam. Hij vertrok eind 2021 om Giovanni van Bronckhorst te assisteren bij Rangers FC, maar keerde begin dit jaar terug als coach van de beloften.

Hoewel Jong Ajax het dit seizoen moeilijk heeft in de Keuken Kampioen Divisie, wijst eigenlijk niemand met de beschuldigende vinger naar Vos. Onder zijn leiding proberen de jonge talenten volgens de ‘Ajax-manier’ te spelen, met onder meer een verzorgde opbouw van achteruit. Vos weet inmiddels hoe de hazen lopen bij de club, maar heeft geen ervaring als eindverantwoordelijke.

Sipke Hulshoff (48 jaar/Feyenoord & Oranje)
Met zijn aanstelling als assistent van Ronald Koeman bij Oranje is Sipke Hulshoff voor het grote publiek wat uit de schaduw gestapt, maar als rechterhand van Arne Slot lopen ze bij Feyenoord al langer met hem weg. Slot zou hem graag meenemen naar een volgende club, terwijl zijn naam ook voorzichtig rondzingt als opvolger van de succescoach in De Kuip.

Ajax zou Hulshoff wellicht al eerder de kans kunnen bieden om het als hoofdtrainer te proberen. De onvolprezen Fries is het geheime wapen van Koeman en Slot: hij staat te boek als tactisch sterk, innovatief en een prima veldtrainer. Hij tikt daarmee heel wat vakjes af, behalve een belangrijke: hij was nog niet voor langere tijd hoofdtrainer.