Jong Oranje kantelt wedstrijd dankzij Van Bommel en houdt volle buit

Hoofdrol Van Bommel in nieuwe zege Jong Oranje met bizarre slotfase

20 november 2023 om 19:55

Jong Oranje heeft ook zijn zesde EK-kwalificatiewedstrijd gewonnen. De ploeg van bondscoach Michael Reiziger poetste in de Borås Arena een achterstand weg tegen de leeftijdsgenoten van Zweden: 2-4.

Eerder deze interlandperiode won Jong Oranje nipt van Gibraltar (1-0), ook maandagavond kwam de overwinning niet vanzelf tot stand. Met Kenneth Taylor en Ian Maatsen, die al een verleden bij het grote Oranje hebben, in de basis begon de ploeg van Reiziger aan de wedstrijd. Aan het eind van een povere eerste helft pakte Jong Zweden brutaal de leiding.

Lang treurde Jong Oranje niet. Sontje Hansen maakte twee minuten na de 1-0 op aangeven van Ruben van Bommel de gelijkmaker. Met een goed gevoel zocht Jong Oranje de kleedkamer op en in het tweede bedrijf had Nederland de volledige controle. Halverwege de tweede helft zorgde Van Bommel voor de voorsprong voor Jong Oranje. De AZ-aanvaller benutte een rebound na een bal op de paal.

In de blessuretijd viel de bevrijdende 1-3. Noah Ohio bleef koel in de afrondin na een scherpe counter met Million Manhoef in de hoofdrol. In de laatste minuut van de extra tijd viel uit een hoekschop de 2-3, maar deze goal was er eentje voor de statistieken. Nóg dieper in de blessuretijd viel de derde goal na negentig minuten spelen. Van Bommel bleef oog in oog met de doelman van Zweden kalm en tekende voor zijn tweede van de avond.

Door de overwinning heeft de ploeg van Reiziger na zes wedstrijden nog altijd de volle buit. Nummer twee Georgië staat op zes punten achterstand, waardoor EK-plaatsing al binnen handbereik is. Het eindtoernooi wordt in 2025 afgewerkt in Slowakije.