Kritiek op Feyenoorder Ivanusec: 'Valt echt enorm tegen'

Kritiek op topaankoop van Feyenoord: 'Hij valt echt enorm tegen'

9 december om 09:12

Luka Ivanusec kan nog geen potten breken bij Feyenoord. De 25-jarige Kroaat kwam afgelopen zomer voor een kleine acht miljoen euro over van Dinamo Zagreb, maar volgens Anco Jansen mist hij belangrijke kwaliteiten voor een vleugelspeler.

Na de nederlagen tegen Atlético Madrid en PSV wist Feyenoord ook laagvlieger FC Volendam pas diep in blessuretijd op de knieën te dwingen. Volgens Jansen ligt het grootste probleem op de flanken. "In het verleden had je daar vaak tandems", zegt hij bij Voetbalpraat. "Nu heb je Ivanusec aan de ene kant, die constant met zijn aanname al met zijn gezicht richting zijn eigen doel uitkomt. Dan is er eigenlijk voor een back al geen mogelijkheid meer om eroverheen te komen."

De oud-speler van onder meer FC Emmen ziet op de andere vleugel een soortgelijk probleem met Yankuba Minteh. "Daar weet je sowieso niet van wat er gaat gebeuren, waardoor het voor de back achter hem ook lastig is om mee te doen. Hij lijdt zoveel balverlies... Daardoor krijg je het lastig, want Volendam bouwt de as gewoon dicht. Feyenoord heeft echt gewoon problemen op de flanken op dit moment."

Dat Ivanusec net terug is van een blessure en daarvoor wel van waarde was, gaat er bij Jansen niet in. Hij mist 'de kernwaarden van een echte buitenspeler' bij de Kroatisch international. "Hij mist snelheid, explosiviteit en een actie in de één-tegen-één. Ik vind Ivanusec echt enorm tegenvallen. Het is risicoloos, constant terug en er gebeurt te weinig."

"Feyenoord moet domineren op de zijkanten. Daar moet de tegenstander uitgespeeld worden, dus dan moet je een keer met individuele acties mensen passeren. Eigenlijk is Timber de enige die dat momenteel doet, door op het middenveld met zijn lichaam weg te draaien", besluit Jansen.