'De gelijkmaker van PEC Zwolle tegen Ajax had afgekeurd moeten worden'

'De gelijkmaker van PEC Zwolle tegen Ajax had afgekeurd moeten worden'

17-12-2023 20:42
156

Volgens Mario van der Ende had de late gelijkmaker van PEC Zwolle tegen Ajax (2-2) afgekeurd moeten worden. Apostelos Vellios maakte wel degelijk strafbaar hands, aldus de voormalig topscheidsrechter.

Lennart Thy maakte in de 89ste minuut de 2-2 voor PEC tegen Ajax, nadat ploeggenoot Vellios de bal tegen zijn eigen hand aanschoot. Volgens de nieuwe regels is het doelpunt geldig, maar Van der Ende zet grote vraagtekens bij de beslissing van scheidsrechter Joey Kooij en de VAR in Amsterdam.

"Als de bal getrapt of gekopt wordt en dan op de hand komt is het niet meer altijd hands", weet Van der Ende, die wordt geciteerd door het Algemeen Dagblad. "In het spelregelboekje staat echter wel dat wanneer het lichaam op onnatuurlijke wijze groter wordt gemaakt en de bal op de hand komt, je moet fluiten. En dat gebeurde in mijn ogen. Als die hand die bal niet raakt, komt die waarschijnlijk niet bij Thy. Bizar."

Van der Ende heeft het idee dat de VAR niet goed heeft opgelet. "Dat zou je haast denken. Ik zag Joey Kooij in het veld het gebaar maken dat er een lijntje getrokken moest worden. Dan keken ze dus naar buitenspel. En dat was het niet. Dit zal duidelijk weer commotie geven en genoeg gespreksvoer bij het koffiezetapparaat."

Het blijft voor Van der Ende gissen naar de beweegredenen van de arbitrage. "Ik ben benieuwd naar de lezing van de scheidsrechter en de VAR. Maar die komen niet meer op de lijn. Alleen Bas Nijhuis doet tegenwoordig nog zijn verhaal bij het tv-programma van Johan Derksen geven (Vandaag Inside, red.), de rest mag niet meer."