Ajax mist WK clubs door miniem verschil, ook Feyenoord afwezig en kleine kans PSV

Ajax mist WK clubs door miniem verschil, ook Feyenoord afwezig en kleine kans PSV

18-12-2023 08:35 Laatste update: 09:03
75

Ajax en Feyenoord gaan niet deelnemen aan het WK voor clubs in 2025. De FIFA heeft de kwalificatieprocedure bekendgemaakt en die regeling is vooral zuur voor Ajax, want de Amsterdammers vallen nét buiten de boot. PSV kan zich alleen nog kwalificeren als het de Champions League wint.

Het is al even bekend dat het WK voor clubteams vanaf 2025 op de schop gaat. Dan zullen er 32 teams gaan deelnemen, terwijl het toernooi eens in de vier jaar plaatsvindt. Het was voor Europese teams echter lange tijd onduidelijk hoe ze zich precies konden kwalificeren. Daar heeft de FIFA nu uitsluitsel over gegeven: naast de vier Champions League-winnaars van 2020 tot en met 2024, mogen de acht clubs die op coëfficiëntengebied het best presteerden in het miljardenbal over die periode, naar het WK voor clubs in 2025. Ook mag elk land maximaal twee teams afleveren, tenzij een land drie verschillende Champions League-winnaars heeft.

Ajax en Feyenoord weten daardoor dat ze niet deel gaan nemen. De Amsterdammers vallen op een haar na buiten de boot. Ajax heeft namelijk 1.000 coëfficiëntpunt minder dan Red Bull Salzburg, dat nog wel een goede kans maakt op deelname, terwijl de ploeg van John van 't Schip dit seizoen geen Champions League speelt. Ajax krijgt daardoor niet meer de kans om nog over Salzburg heen te gaan. Dat is zuur voor Ajax, aangezien 1.000 coëfficiëntpunt gelijkstaat aan één gelijkspel. Het verschil is dus miniem, maar Ajax loopt daardoor wel een startpremie van vijftig miljoen euro mis.

Feyenoord en PSV
Doordat de FIFA ervoor kiest om enkel naar coëfficiëntpunten in Champions League-verband te kijken, is Feyenoord kansloos voor kwalificatie voor het WK voor clubs. De Rotterdammers speelden in de afgelopen jaren alleen dit seizoen in het miljardenbal en zijn inmiddels al uitgeschakeld. Via de clubranglijst gaat het PSV net als Feyenoord ook niet lukken om deel te nemen aan het wereldkampioenschap. Toch mogen de Eindhovenaren in theorie nog hopen op kwalificatie: PSV kan wel nog als Champions League-winnaar in 2025 naar de Verenigde Staten toe.