Ajax grijpt net naast enorm miljoenenbedrag: dit is hoe nieuwe WK voor clubs werkt

Ajax grijpt net naast enorm miljoenenbedrag: dit is hoe nieuwe WK voor clubs werkt

21-12-2023 13:00
94

Over anderhalf jaar wordt er een gloednieuwe versie van het WK voor clubs georganiseerd. Recent werd duidelijk dat Ajax en Feyenoord daar niet bij zullen zijn, terwijl PSV een wonder nodig heeft voor kwalificatie. Hoe zit het nieuwe WK in elkaar, waarom lijkt geen enkel Nederlands team het te halen en hoeveel geld lopen de clubs daardoor mis? VoetbalPrimeur zoekt het uit.

De FIFA had al langer het plan om het WK voor clubteams op de schop te gooien. Deze week werden alle wijzigingen definitief. Op dit moment doen alleen de Champions League-winnaars van alle continenten mee aan het mondiale eindtoernooi voor clubs. Het toernooi wordt ook jaarlijks gehouden. Dat gaat dus allemaal veranderen: het WK voor clubs zal om de vier jaar plaatsvinden, met 32 deelnemers. In 2025 zal het toernooi voor het eerst met de nieuwe opzet worden gehouden, in de Verenigde Staten tussen 15 juni en 13 juli.

Wedden

Meer odds

Overigens zullen de Champions League-winnaars van alle continenten alsnog jaarlijks tegen elkaar gaan spelen. De FIFA gaat de Intercontinental Cup namelijk terugbrengen. In de finale van dat toernooi zal de Europese Champions League-winnaar gaan spelen tegen een CL-winnaar uit een ander continent, dat verschillende voorrondes heeft overleefd.

Hoe gaat het nieuwe WK voor clubs er precies uit zien?

Zoals gezegd, zullen er vanaf 2025 32 teams deelnemen aan het WK voor clubs. Het toernooi kent hetzelfde format als het WK voor landen dat in Qatar werd gespeeld. De FIFA maakt dus verschillende groepen van vier clubs. Alle teams spelen daarin één keer tegen elkaar, waarna de nummers één en twee van de poule naar de achtste finales gaan. In de knock-outfase worden er alleen enkele wedstrijden gespeeld.

Logischerwijs zullen van over alle continenten teams actief zijn op het WK. Europa mag veruit de meeste deelnemers afleveren, met twaalf stuks. Zuid-Amerika mag zes clubs naar het eindtoernooi sturen, terwijl Afrika, Azië en Noord/Centraal-Amerika elk vier plekjes krijgen. Tot slot leveren Oceanië en gastland de VS één deelnemer af.

Welke teams zijn al geplaatst voor het WK voor clubs?

Chelsea, Real Madrid, Manchester City, Bayern München, Paris Saint-Germain, Internazionale, FC Porto en SL Benfica zijn namens Europa al zeker van deelname. Het Al Hilal van Neymar en Urawa Red Diamonds van Bryan Linssen en Alex Schalk zijn ook gekwalificeerd. Al Ahly, Wyad AC, Monterrey, Seattle Sounders, Club León, Palmeiras, Flamengo, Fluminese en Auckland City mogen ook naar het WK voor clubs. Dat betekent dat er nog dertien plekjes over zijn.


Manchester City mag als Champions League-winnaar naar het WK voor clubs

Waarom vallen Ajax en Feyenoord buiten de boot, terwijl PSV maar een kleine kans heeft?

De FIFA heeft bekendgemaakt dat Europese teams zich op twee verschillende manieren kunnen plaatsen voor het WK. De Champions League-winnaars van 2020 tot en met 2024 zijn sowieso verzekerd van een ticket voor het eindtoernooi. Daarnaast mogen de acht clubs die - over dezelfde periode - op coëfficiëntengebied het best presteerden in de Champions League, ook naar de Verenigde Staten toe. Om het nog wat ingewikkelder te maken, heeft de FIFA nog een extra regel verbonden aan de Europese kwalificatie: elk land mag maximaal twee teams afleveren, tenzij een land drie verschillende Champions League-winnaars heeft.

Als PSV de Champions League dit seizoen wint, mag het naar het WK voor clubs. Op coëfficiëntengebied gaan de Eindhovenaren het niet redden, net als Feyenoord en Ajax. PSV en Feyenoord hebben in de afgelopen jaren namelijk weinig in de Champions League gespeeld. Voor Ajax is dat echter anders. De Amsterdammers waren dan ook dicht bij kwalificatie voor het WK, maar hebben het op een haar na niet gered.

Ajax heeft namelijk 1.000 coëfficiëntpunt minder dan Red Bull Salzburg, dat als laatste ploeg nog wel een goede kans maakt op deelname. Doordat de ploeg van John van 't Schip dit seizoen geen Champions League speelt, kan het niet meer over Salzburg heen te gaan. Dat is zuur voor Ajax, aangezien 1.000 coëfficiëntpunt gelijkstaat aan één gelijkspel.

Wat verdienen clubs aan WK-deelname?

De FIFA gaat de portemonnee flink trekken voor de deelnemende clubs. Naar verluidt zal de wereldvoetbalbond namelijk zo'n 2,5 miljard (!) euro vrijmaken aan prijzengeld. Alle clubs op het WK zullen daardoor verzekerd zijn van een startpremie van vijftig miljoen euro. Dat bedrag kan aan de hand van sportieve prestaties nog verder oplopen. Zo is de verwachting dat de uiteindelijke winnaar ongeveer honderd miljoen euro opstrijkt. Door de duizelingwekkende bedragen die op het spel staan, is het extra zuur voor Ajax dat zij het toernooi door een miniem verschil moeten missen.