VP's Trainer van de Eerste Seizoenshelft: Bosz en Slot strijden met drietal

VP's Trainer van de Eerste Seizoenshelft: Bosz en Slot strijden met drietal

28-12-2023 07:00 Laatste update: 07:06
115

De laatste Eredivisie-duels van 2023 zijn gespeeld en dat betekent dat we de stembussen openen. VoetbalPrimeur draagt per positie de genomineerden voor ons Elftal van de Eerste Seizoenshelft voor, het laatste woord is aan jullie. Vandaag de trainers, in alfabetische volgorde.

Peter Bosz (PSV)
Dat de coach van PSV in deze lijst staat, mag geen verrassing heten. Onder Bosz is PSV tot dusver bezig aan een grandioos én foutloos seizoen, in letterlijk opzicht: de Eindhovenaren hebben in de eerste seizoenshelft alle te behalen punten in de wacht gesleept in de Eredivisie. Dat is historisch.

Onder Bosz is PSV in alle opzichten gegroeid. Naast het feit dat de koploper dit seizoen alles wint, wordt er ook attractief voetbal gespeeld in het Philips Stadion. Dat is lang niet altijd zo geweest. Bosz mag zich nu stiekem al verheugen op zijn allereerste grote prijs, nadat hij in het verleden enkel aan de haal ging met de Johan Cruijff Schaal en het kampioenschap in de Keuken Kampioen Divisie.

René Hake (Go Ahead Eagles)
In zijn tweede seizoen bij Go Ahead weet Hake weer te verrassen. Vorig seizoen finishte de ploeg uit Deventer onder zijn hoede al op de elfde plek, nu staat Go Ahead zelfs zesde. In Deventer mag de trouwe aanhang daardoor stiekem dromen van Europees voetbal.

Hake heeft dus knap werk verricht in De Adelaarshorst. Hij heeft van Go Ahead een echte Eredivisie-club weten te maken. Buiten dat de prestaties goed zijn, speelt Go Ahead dit seizoen ook goed voetbal. Dat gaf onder meer collega Bosz toe. Hake heeft zijn plaatsje in deze lijst dan ook meer dan verdiend.

Ron Jans (FC Utrecht)
De eerste wedstrijden van het seizoen leken nergens op bij FC Utrecht. Er zat helemaal niets in het elftal: geen kwaliteit, geen passie en geen strijd. Dat kostte Michael Silberbauer dan ook de kop. FC Utrecht haalde Jans vervolgens uit zijn sabbatical en dat was een schot in de roos: onder de doorgewinterde coach kregen de Domstedelingen weer kleur op de wangen.

Het is nog wisselvallig bij Utrecht, maar feit is dat Jans af heeft kunnen rekenen met de allergrootste problemen in De Galgenwaard. Dat is knap, zeker gezien het feit dat oefenmeester plotseling instapte en dus niet alles meteen naar zijn hand kon zetten. In de winterstop krijgt hij daar wat meer tijd voor. Wie weet wat dat kan opleveren voor Utrecht in de tweede seizoenshelft.

Joseph Oosting (FC Twente)
Bij Twente was het de vraag of Oosting – die overkwam van RKC Waalwijk - kon voortborduren op het werk van de hierboven genoemde Jans. Spelers als Ramiz Zerrouki en Vaclav Cerny vertrokken deze zomer, maar Twente doet het tot dusver beter dan vorig seizoen. De Tukkers staan op dit moment derde en daar heeft Oosting een groot aandeel in.

"Het is echt krankzinnig om te zien welke plannen hij individueel maakt voor spelers, daar word ik echt heel blij van", zei technisch directeur Arnold Bruggink recent over Oosting. De oefenmeester zal nu hopen dat zijn ploeg kan blijven presteren, want dan wacht een mooi Europees avontuur op de coach en zijn ploeg.

Arne Slot (Feyenoord)
Feyenoord heeft op dit moment één punt meer dan vorig seizoen, na zestien speelrondes. Toch is er een belangrijk verschil: toen gingen de Rotterdammers ruim aan kop in de Eredivisie, nu bedraagt de achterstand op nummer één PSV maar liefst tien punten.  "Wij analyseren alle data en daaruit blijkt dat we op elk onderdeel van het voetbal beter presteren dan vorig seizoen. Alleen, er is één club die alle records aan het breken is op dit moment", zei Slot daar zelf over.

Dat laat zien dat Slot nog steeds alle lof verdient, ondanks dat Feyenoord op dit moment niet kan dromen van de landstitel. Op de transfermarkt moeten de Rotterdammers namelijk nog steeds uit een andere vijver vissen dan PSV. Toch weet Slot veel van de nieuwelingen die bij Feyenoord komen, te laten groeien naar het niveau dat gevraagd wordt in De Kuip. Dat is en blijft heel knap.