'Komst Henderson uit koker De Lang: bijna niemand bij Ajax wist ervan'

'Komst Henderson uit koker De Lang: bijna niemand bij Ajax wist ervan'

20 januari - 11:35
263

De komst van Jordan Henderson naar Ajax komt voor een groot deel uit de koker van Kelvin de Lang. De gepromoveerde hoofdscout hield de deal met de oud-speler van Liverpool zelfs intern lange tijd geheim. Dat blijkt uit een analyse van Voetbal International.

De Lang temperde begin januari nog de verwachtingen tijdens het trainingskamp van Ajax in Cádiz. "Januari is een lastige maand om aan iets structureels te werken. De financiële middelen zijn sowieso beperkt, dus grote ingrepen hoeven jullie niet te verwachten", zei hij. Volgens VI een bewuste actie, omdat de technische beleidsbepaler op dat moment 'op de achtergrond ergens op aan het broeden is'.

De Lang heeft namelijk ook vernomen dat Henderson na een halfjaar wil vertrekken bij het Saudische Al Ettifaq en informeert naar zijn beschikbaarheid. Mission impossible wordt mission possible als de 33-jarige middenvelder niet afwijzend tegenover Ajax staat en in gesprek wil. 'De Lang realiseert zich dat hij goud in handen kan krijgen en houdt de belangstelling voor Henderson onder de radar. Het is zelfs zo geheim dat bijna niemand bij de club er vanaf weet', weet VI.

Samen met director of football Marijn Beuker plant De Lang in het diepste geheim een afspraak met het kamp van Henderson. De gesprekken verlopen positief. De Amsterdammers schetsen een ambitieus plan hoe ze de weg naar boven denken te kunnen vinden en hoe de Liverpool-icoon daarin een cruciale rol kan spelen, klinkt het. Henderson is enthousiast en De Lang en Beuker pakken door. 'Na intensief overleg met de raad van commissarissen, adviseur Louis van Gaal en financieel directeur Susan Lenderink doet Ajax Henderson een eerste aanbieding.'

Nog heel even worden ze bij Ajax zenuwachtig als de interesse toch uitlekt. Henderson wordt in verband gebracht met andere clubs, onder wie Juventus. 'Ook andere clubs informeren, maar al snel blijkt dat Ajax veruit het meest concreet is en dat Henderson zelf ook maar één ding wil: tekenen bij Ajax.' De rest is geschiedenis. De 81-voudig international werd vrijdag gepresenteerd in de Arena.