Perez en Van Hooijdonk discussiëren over Wieffer

Perez en Van Hooijdonk oneens: 'Beter dan we denken, in tegenstelling tot Antony'

7 februari om 23:35

De poging van Atlético Madrid om Mats Wieffer afgelopen winter in te lijven, zorgt voor een discussie tussen Kenneth Perez en Pierre van Hooijdonk. De Deen is verrast door de interesse van de Spaanse grootmacht, maar de voormalig spits geeft hoog op van de Feyenoord-controleur.

Wieffer bevestigde na het bekerduel met AZ dat Atlético hem in januari probeerde los te weken bij Feyenoord. "Het lijkt mij een grote stap", oordeelt Perez bij ESPN. "Als je kijkt naar wat voor type zij nodig hebben en naar cijfers, daar scoort hij hoog. En hij heeft waarschijnlijk indruk gemaakt in het tweeluik. Maar het lijkt mij sowieso heel moeilijk om vanuit de Eredivisie basisspeler te worden bij Atlético Madrid. Al hoeft dat ook niet gelijk."

Van Hooijdonk heeft er wel 'alle vertrouwen in'. "Ik denk dat hij beter is dan wij in Nederland denken, omdat het een speler is die heel lang onder de radar is gebleven. Dan gaat het relatief snel en vinden wij het best verrassend dat iemand zich zo snel ontwikkelt. Daardoor kunnen wij zijn kwaliteiten niet helemaal op waarde schatten, als het aankomt op een eventuele transfer naar een Europese topclub."

"Het grappige is dat toen Ajax in 2019 ontzettend goed presteerde, dat we allemaal dachten te zien dat het allemaal pareltjes waren die de Europese top zouden bestormen. En dan zie je dat daar eigenlijk niet zoveel van terecht is gekomen", maakt Van Hooijdonk de vergelijking. Perez gaat de discussie echter aan en wil weten waarop Van Hooijdonk zijn oordeel over Wieffer baseert. "Puur omdat hij iemand is die elke keer in staat is om een stap te zetten in een kort tijdsbestek. Daarvan denkt men weleens: hier zal het wel ophouden. Maar dan blijkt hij toch nog in staat om aan te pikken." 

De voormalig international wijst op het verschil met Antony. "Iemand die eruit springt vanwege zijn vaardigheden, waarvan we dachten: wauw. Hem dichtten we de kwaliteiten toe voor een Europese topclub, maar daar is dan eigenlijk niets van terecht gekomen." Perez is desondanks niet overtuigd. "Ik maak wel onderscheid voor mezelf, dat het voor aanvallers altijd moeilijker is om naar het buitenland te gaan. Een spits moet altijd en overal het verschil maken. Het is natuurlijk best wel lastig om dat te doen, want in Nederland krijg je veel meer ruimte. Als je dan naar Antony kijkt, dan lijkt het me bijna onmogelijk om aan te haken in het tempo van het Engelse voetbal. Ik hoop dat je gelijk hebt (over Wieffer, red.), maar het lijkt me heel moeilijk", aldus de Deen.

Van Hooijdonk heeft het laatste woord. "Maar we praten nu toch over een middenvelder? Veerman kan mensen ook zomaar eens gaan verrassen." Hij ziet dat mensen een soortgelijk oordeel klaar hadden over Jerdy Schouten als Wieffer. "Excelsior, Bologna, dat moesten we allemaal nog maar even zien. Maar hij houdt zich met twee vingers in de neus en een grote sigaar staande bij PSV. Hij is zelfs één van de pijlers."