Promes hoort volgende straf: Nederlander krijgt zes jaar cel voor cocaïnesmokkel

Promes hoort volgende straf: Nederlander krijgt zes jaar cel voor cocaïnesmokkel

14 februari - 10:28 Laatste update: 12:24
333

Quincy Promes is woensdag in de rechtszaal schuldig bevonden aan cocaïnesmokkel. De Nederlandse voetballer van Spartak Moskou is samen met zijn neef veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar. Promes wordt in Rusland op de hoogte gesteld van de uitspraak, want hij was niet aanwezig bij het vonnis.

De rechtbank in Amsterdam is tot het vonnis gekomen door verschillende verzwarende omstandigheden. Zo wordt het Promes kwalijk genomen dat hij zich heeft laten leiden door geldelijk gewin. Daarnaast is ook zijn voorbeeldfunctie een verzwarende omstandigheid. Hij zou te veel pronken met zijn rijkdom en proberen zijn aanzien te vergroten door extra geld te verdienen met zware criminaliteit, aldus de rechter.

Justitie wilde dat Promes een celstraf van negen jaar zou krijgen, maar de rechtbank is dus op drie jaar minder uitgekomen. Eerder werd de Nederlandse voetballer ook al veroordeeld voor achttien maanden cel, vanwege zware mishandeling. Hij zou op een familiefeestje zijn neef in zijn been hebben gestoken door een ruzie over een gestolen ketting.

De kans dat Promes binnen korte tijd zijn straf ook daadwerkelijk zal uitzitten is onbekend. De voetballer zit in Rusland bij zijn club Spartak Moskou en daar probeert hij een Russisch paspoort te krijgen. Het land heeft geen uitleveringsverdrag met Nederland en daarom zit Promes in Rusland voorlopig veilig. Deze zomer sloot ook voormalig FC Twente-spits Manfred Ugalde zich aan bij Spartak Moskou. 

Promes zou geprobeerd hebben om 1350 kilo cocaïne het land in te smokkelen via de haven van Antwerpen. Het bewijs tegen de Nederlander bestaat vooral uit cryptoberichten in januari 2020. Twee partijen met drugs zouden verstopt zijn in een vrachtschip uit Brazilië, maar de vracht werd onderschept door de douane.