De Wit laat Martens na zes wedstrijden eindelijk juichen bij winnend AZ

De Wit laat Martens na zes wedstrijden eindelijk juichen bij winnend AZ

17 februari - 20:45
160

AZ kan weer eens juichen. Op bezoek bij Fortuna Sittard trokken de Alkmaarders in de slotfase aan het langste eind: 1-2. Maarten Martens, trainer van de Alkmaarse formatie, heeft na zes wedstrijden als eindverantwoordelijke eindelijk zijn eerste overwinning geboekt.

AZ is al maanden aan het ploeteren. Sinds het ontslag van Pascal Jansen gaat het nog niet beter. Met Martens aan het roer werden er tot dusver drie van de vijf wedstrijden gelijkgespeeld, de andere twee gingen verloren. Ook tegen Fortuna wist AZ niet te overtuigen, al toonden de Alkmaarders beterschap ten opzichte van het duel met Almere City (0-0) van vorige week.

Toch moest AZ al snel aan de bak. Iñigo Córdoba profiteerde na achttien minuten spelen van geklungel van Kristijan Belic, dribbelde drie AZ-spelers voorbij en schoof de bal achter Mathew Ryan. Na de openingstreffer was AZ het een tijdje volledig kwijt. Vlak voor rust wist de ploeg van Martens zich te herpakken en werd de gelijkmaker gemaakt. Dat gebeurde alleen wel vanuit buitenspelpositie - Vangelis Pavlidis kegelde binnen - waardoor de VAR een streep door de goal zette.

In de tweede helft was AZ de bovenliggende partij. Na ruim een uur voetballen viel dan ook de 1-1. Pavlidis kon de bal na een hoekschop van dicht bij binnentikken door geschutter van Fortuna-goalie Michael Verrips. In de slotfase raakten beide ploegen nog het aluminium. Namens AZ pegelde Myron van Brederode de bal keihard tegen de lat, aan de andere kant raakte Fortuna in een scrimmage twee keer de lat, al ging de vlag wel omhoog voor buitenspel.

De wedstrijd kreeg nog een winnaar. Een verre inworp van Yukinari Sugawara bereikte via het hoofd van invaller Lequincio Zeefuik Dani de Wit, die de 1-2 binnenschoof. AZ kan de terugweg van ruim 230 kilometer afleggen met drie punten in de tas. Het betekent dat Ajax zondag tegen NEC plek vier niet kan innemen.