Ajax verdiende verreweg meest in Europa, PSV blijft Feyenoord en AZ voor

Ajax verdiende verreweg meest in Europa, PSV blijft Feyenoord en AZ voor

19 februari - 16:20
69

Ajax verdiende in het seizoen 2022/2023 beduidend meer aan Europees voetbal dan PSV, Feyenoord en AZ. Het grote verschil heeft alles te maken met de deelname aan de Champions League.

De UEFA maakte afgelopen week in een financieel rapport bekend hoe de clubs het voorbije seizoen boerden in Europa. De Europese bond onthult wat de clubs ontvingen aan start- en prijzengeld, uit de coëfficiëntenpot en aan tv-gelden. Gezamenlijk haalden de Nederlandse clubs 91,535 miljoen euro op, maar de onderlinge verschillen zijn aanzienlijk.

Ajax

Ajax kwam als regerend landskampioen terecht in een Champions League-poule met Liverpool, Napoli en Rangers FC. Hoewel de Amsterdammers geen heel gelukkige groepsfase beleefden, werd er 45,63 miljoen verdiend in het miljardenbal. Ajax eindigde uiteindelijk als derde en legde het in de tussenronde van de Europa League af tegen Union Berlin. Aan dat kortstondige avontuur verdiende Ajax nog eens zeven ton, waardoor de inkomsten uitkwamen op 46,3 miljoen.

PSV

Ook PSV mocht dromen van een Champions League-ticket, maar de Eindhovenaren strandden in de play-offs tegen Rangers. Het goedmakertje van de UEFA bedroeg ruim 5 miljoen, waarna PSV zich meldde in de Europa League. De bedragen in het tweede Europese clubtoernooi steken schril af bij die in de Champions League. De Brabantse topclub kwam de groepsfase door, maar Sevilla bleek te sterk in de tussenronde. PSV voegde nog eens 12,921 miljoen toe aan zijn totaal en kwam uit op 18,2 miljoen euro.

Feyenoord

Feyenoord kwam net als PSV in actie in de Europa League. De Rotterdammers overleefden de groep en rekenden in de achtste finale af met Shakhtar Donetsk. In de kwartfinale ging het echter mis tegen oude bekende AS Roma. Hoewel Feyenoord verder reikte dan Ajax en PSV breekt het gemis aan Champions League-inkomsten de club op. Feyenoord moest zich tevreden stellen met 14,9 miljoen euro.

AZ

AZ was van alle Nederlandse clubs het langst actief in Europa, maar deed dat wel in de bescheiden Conference League. Pas in mei strandde het Alkmaarse avontuur, in de halve finale tegen West Ham United. AZ mocht zodoende 12,1 miljoen euro bijschrijven op de rekening, bijna vier keer minder dan de Nederlandse grootverdiener Ajax.

Europese grootmachten

De inkomsten van de Nederlandse clubs staan in groot contrast met de Europese elite. Champions League-winnaar Manchester City nam met 134,936 miljoen euro de grootste hap uit de taart. Real Madrid volgde met 123,4 miljoen. Ook Bayern München (108,2), Paris Saint-Germain (101,4) en verliezend finalist Internazionale (101,3) passeerden de grens van honderd miljoen.

De Eredivisie was met zijn 91,535 miljoen de zevende competitie van Europa. Naast de toplanden scoorde ook Portugal beduidend beter, met name dankzij Benfica (71,9 miljoen) en FC Porto (62,6).

Premier League: 461 miljoen
Bundesliga: 404 miljoen
Serie A: 393 miljoen
La Liga: 380 miljoen
Ligue 1: 201 miljoen
Primeira Liga: 188 miljoen
Eredivisie: 92 miljoen