Eindelijk witte rook bij Manchester United: club bevestigt overname

Eindelijk witte rook bij Manchester United: club bevestigt overname

20 februari - 23:49 Laatste update: 23:50
6

Maandenlang werd er gespeculeerd over een mogelijke overname van Manchester United, maar dinsdagavond bevestigt de club dat Sir Jim Ratcliffe officieel intrede doet bij United. Eerder keurden onder andere de Engelse voetbalbond (FA) en de Premier League de overname goed.

Het was al een tijd duidelijk dat de Engelse multimiljardair aandeelhouder zou gaan worden van United. Nu is dat bevestigd in een clubverklaring. Ratcliffe krijgt 27,7 procent van de aandelen in handen. Vorig jaar in december werd bekend dat Ratcliffe een kwart van de aandelen overnam. Hij betaalde daar zo’n anderhalf miljard euro voor en werd mede-eigenaar van United. Nu heeft hij nog eens 200 miljoen euro geïnvesteerd en voor het einde van het kalenderjaar komt daar nog eens 100 miljoen euro bovenop. Dat geld zou gebruikt gaan worden als investering in het nieuwe stadion.

Wedden

Meer odds

Ratcliffe reageerde zelf op de overname op de website van de club. "Mede-eigenaar worden van Manchester United is een grote eer en brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Dit markeert de afronding van de transactie, maar is slechts het begin van onze reis om Manchester United terug te brengen naar de top van het Engelse, Europese en mondiale voetbal, met faciliteiten van wereldklasse voor onze fans." De Amerikaanse familie Glazer behoudt een meerderheidsbelang, maar Ratcliffe gaat leiding geven aan de voetbalclub.

Ratcliffe is eigenaar van het scheikundig bedrijf INEOS. Daarnaast heeft hij al de nodige ervaring opgedaan in de voetbalwereld. In 2017 werd hij eigenaar van de Zwitserse club FC Lausanne Sport. Twee jaar later, in 2019, kwam ook de Franse voetbalclub OGC Nice in zijn bezit. Ratcliffe zal naar verluidt een stap opzij zetten bij Nice. Nice staat momenteel derde in de Franse Ligue 1 en United zou problemen krijgen met eventuele deelname aan de Champions League als Ratcliffe bij beide clubs een actieve rol speelt.