Harde boodschap Ajax: 'Schandalig als ze worden uitgeschakeld door Noors team'

Harde boodschap Ajax: 'Schandalig als ze worden uitgeschakeld door Noors team'

22 februari - 12:00
64

FK Bodø/Glimt is in de return van de tussenronde in de Conference League licht favoriet tegen Ajax, stelt Kaj Ramsteijn. De voormalig speler van onder meer Feyenoord kwam in Noorwegen uit voor Aalesund en heeft daarom een goed beeld van de opponent van de Amsterdammers. In gesprek met VoetbalPrimeur bespreekt Ramsteijn zijn eigen periode in Noorwegen, de invloed van Kjetil Knutsen en de terugwedstrijd van Ajax.

Ajax en Bodø/Glimt speelden vorige week met 2-2 gelijk in Amsterdam. Donderdagavond moet de ploeg van trainer John van 't Schip zich in het noorden van Noorwegen zien te plaatsen voor de achtste finales. "Zelf ben ik er één of twee keer geweest. Als je er aankomt, is het koud en grauw. Open hoeken in het stadion, vroeg donker en ook de stad is kil", zegt Ramsteijn, die tussen 2017 en 2020 voor Aalesund speelde, over zijn herinneringen aan Bodø. "Toen ik in Noorwegen zat, speelden zij nog op een niveau lager. Het was ook geen sleeping giant of iets dergelijks. Dat maakt het zo bijzonder, dat ze nu zo erg zijn gegroeid."

'Dat kan botsen met de stijl van Ajax'
Trainer Kjetil Knutsen staat aan de basis van het succes van Bodø/Glimt. "Hij is zo duidelijk in de omgang. De spelers lopen allemaal met hem weg", weet Ramsteijn. De Noorse coach werd al meerdere keren in verband gebracht met een overstap naar Amsterdam. Over een eventuele match tussen Ajax en Knutsen bestaat lichte twijfel bij de huidige speler van VV IJsselmeervogels. "Hij zou kunnen struggelen met de taal. Knutsen spreekt namelijk nauwelijks Engels."

"Hij is ook iets eerder te vergelijken met Jürgen Klopp dan met Pep Guardiola", gaat Ramsteijn verder. "Hard werken en druk zetten is zijn manier van spelen, terwijl hij ook niet bang is om in te zakken. Dat zou kunnen botsen met de stijl van Ajax."

Desondanks is de voormalig verdediger positief gestemd over een eventuele overstap van de Noorse trainer naar Ajax. "Hij komt erg goed over. Op dit moment kan het voor Ajax geen kwaad om een iets realistischere coach te hebben. De vraag is alleen hoe hij met grote persoonlijkheden omgaat. Dat is hij nu niet gewend." Ramsteijn denkt dat Knutsen wel openstaat voor een avontuur in Nederland. "Ik denk dat hij het nu zeker zou doen. Het enige minpunt is het moment. Zowel de situatie van Ajax als de Noorse agenda", doelt Ramsteijn op de Noorse competitie die loopt van april tot en met december. Dat zou betekenen dat Knutsen midden in het seizoen weggaat bij Bodø/Glimt.

Lichte favoriet
Bodø/Glimt wordt door Ramsteijn aangewezen als 'lichte favoriet' voor de return. "Dat is schandalig. Ajax mag echt niet uitgeschakeld worden door een Noors team", is hij stellig. "Ajax is echt groot in Noorwegen. Ze vinden spelen in de Johan Cruijf Arena bijzonder. Er zit een groot verschil tussen de Eliteserien (Noorse competitie, red.) en de Eredivisie. Twee of drie ploegen kunnen hier misschien meedraaien. De rest is gewoon rechterrijtje of zelfs Keuken Kampioen Divisie-niveau."

"Maar Bodø/Glimt heeft in het veld gevoeld dat er iets te halen valt. Zestig procent kans voor Bodø en veertig voor Ajax, denk ik. Ik proef bij meer teams dat ze niet echt door hebben hoe erg dit Ajax te kloppen is."

Afgelopen weekend kwam Ajax in de Johan Cruijff Arena in actie tegen NEC (2-2). Ramsteijn schrok, net als in de heenwedstrijd tegen Bodø, van het niveau van de Amsterdammers. "Ik hoop dat Ajax iets georganiseerder gaat spelen. Ze moeten samen aanvallen en verdedigen", voorziet de oud-Feyenoorder Ajax van advies. "Het zou mij verbazen als het ineens goed gaat lopen bij Ajax. Al scheelt de terugkeer van Steven Berghuis wel." De linkspoot ontbrak tegen NEC aan Amsterdamse zijde, maar zit in de selectie voor het duel met de Noren.

Kunstgras
Het wordt hoe dan ook een gure avond voor Ajax rond de poolcirkel. Toch ziet Ramsteijn één voordeel voor Ajax: het kunstgras. "Ze hebben het voordeel dat ze ook weleens naar Excelsior moeten", stelt hij. "Dat is ook geen stadion om enthousiast van te worden. Het verschilt misschien een paar procent. Ajax zou daar echter goed mee om moeten gaan."