PSV en Feyenoord kruisen weer de degens: deze vijf duels kunnen het verschil maken

PSV en Feyenoord kruisen weer de degens: deze vijf duels kunnen het verschil maken

3 maart - 10:46 Laatste update: 10:46
84

PSV en Feyenoord kruisen zondagmiddag de degens in Eindhoven. De Eindhovenaren kunnen in eigen huis een voorschot nemen op de landstitel, terwijl de regerend landskampioen zijn titeldroom juist in leven hoopt te houden. VoetbalPrimeur licht vijf duels uit die wel eens bepalend kunnen worden voor de uitkomst van de topper.

Battle 1: Joey Veerman vs Quinten Timber
Zowel PSV als Feyenoord beschikt over een productieve middenvelder die een cruciale rol speelt in het elftal. Zondag staan die middenvelders lijnrecht tegenover elkaar: de verwachting is namelijk dat Veerman en Timber elkaar veelvuldig tegen zullen komen in het Philips Stadion. Dat zullen beslist interessante duels worden.

Veerman en Timber zijn dit seizoen allebei uitgegroeid tot complete middenvelders, maar beschikken wel over andere kwaliteiten. De PSV’er moet het vooral hebben van zijn technische hoogstandjes, terwijl de Feyenoorder erg dynamisch is. De kans dat één van de twee betrokken zal zijn bij een goal, is ook goed aanwezig: Veerman was dit Eredivisie-seizoen al goed voor drie goals en elf assist, voor Timber staat de teller op zes goals en zes assists.

Battle 2: Luuk de Jong vs Thomas Beelen en Dávid Hancko
Er staat op dit moment geen maat op de captain van PSV. In 2024 scoorde De Jong al twaalf keer. Daardoor zal de neutrale toeschouwer smullen van de duels die hij uit zal vechten met Beelen en Hancko. Eerstgenoemde maakt de laatste weken indruk in het centrum van Feyenoord, terwijl Hancko eigenlijk nooit verzaakt.

De Jong staat bekend om zijn kwaliteiten in de lucht. Tegen AS Roma stonden Beelen en Hancko met Romelu Lukaku ook al tegenover een spits die aardig kan koppen. In de duels met de Belg maakte vooral Beelen indruk, terwijl het Feyenoord-centrum zich prima staande wist te houden. De Jong kan zijn borst dus natmaken.

Battle 3: Johan Bakayoko vs Quilindschy Hartman
Een week geleden toonde Bakayoko op bezoek bij PEC Zwolle beterschap na een zwakkere periode, terwijl Hartman de afgelopen periode juist iets minder dan normaal is. Op voorhand is het dus moeilijk om te zeggen wie aan het langste eind zal trekken in deze confrontatie.

Het staat in ieder geval buiten kijf dat dit een sleutelduel is: als Bakayoko op toeren kan komen, is hij van enorme waarde voor het aanvalsspel van PSV. Anderzijds wordt het interessant om te zien hoe Bakayoko om zal gaan met de aanvalsdrang van Hartman. In de bekerontmoeting tussen Feyenoord en PSV van een maand geleden lukte het Hartman redelijk om Bakayoko in bedwang te houden, al werd de Belg wel een aantal keer gevaarlijk.

Battle 4: Jerdy Schouten en Olivier Boscagli vs Santiago Gimenez
Als Gimenez in Eindhoven speelt zoals hij in de afgelopen weken doet, dan gaan Schouten en Boscagli een gemakkelijke middag tegemoet. De doelpuntenproductie van de Mexicaan is behoorlijk teruggelopen, terwijl Schouten en Boscagli zich samen tegen Borussia Dortmund mal op het allerhoogste niveau staande hielden.

Het wordt interessant om te zien of het Gimenez tegen PSV wél gaat lukken om potten te breken. Hij zal zich in ieder geval moeten ontworstelen aan de 'sandwich-dekking' van PSV: Peter Bosz heeft het gebruik erin geslepen dat één van de centrale verdedigers voor de spits van de tegenstander gaat staan en de ander achter de spits.

Battle 5: Hirving Lozano vs Lutsharel Geertruida
Over Mexicanen die niet in vorm zijn gesproken: in de afgelopen periode heeft Lozano het bijzonder zwaar bij PSV. De landgenoot van Gimenez werkt keihard en probeert van alles, maar vrijwel niets lukt bij de buitenspeler. Dat terwijl Geertruida zich de laatste weken weer ontpopt tot één van de allerbelangrijkste krachten van Feyenoord.

In dit duel wordt het mogelijk vooral bepalend of Lozano Geertruida af weet te stoppen in plaats van andersom. Het opleidingsproduct van Feyenoord is bijzonder vaak trefzeker en kan zowel aan de binnen- als buitenkant spelen. Lozano zal ook in deze wedstrijd dus een beroep moeten gaan doen op zijn arbeidsethos.