Titanenstrijd PSV en Feyenoord: sleutelrol Veerman en 'Nieuwkoop-recept'

Titanenstrijd PSV en Feyenoord: sleutelrol Veerman en 'Nieuwkoop-recept'

2 maart - 16:10 Laatste update: 16:06
66

PSV - Feyenoord, Editie IV: de nummers één en twee van de Eredivisie staan komend weekend - voor het eerst in Eindhoven - opnieuw tegenover elkaar. Hoe verhouden beide ploegen zich tot elkaar en wat is er geleerd na de eerdere drie ontmoetingen? VoetbalPrimeur zet het op een rijtje.

De belangen zijn zondag, vooral voor Feyenoord, gigantisch. Als PSV wint is het onderlinge gat op de ranglijst met nog tien speelrondes te gaan dertien punten. Wanneer Feyenoord wint, slinkt het gat tot zeven punten en blijft de droom op titelprolongatie in leven. Jordan Teze nam na het duel met PEC Zwolle (1-7) al een voorschot op het landskampioenschap. "Dan is het eigenlijk wel gedaan", aldus de PSV-back.

Het gat op de ranglijst doet vermoeden dat PSV dit seizoen een maatje te groot voor Feyenoord is, de onderlinge resultaten wijzen uit dat het verschil tussen beide ploegen verwaarloosbaar is. In de Johan Cruijff Schaal trok PSV nipt aan het langste eind (0-1), in competitieverband zegevierde de ploeg van Peter Bosz door een zeer sterke fase na rust (1-2) en de derde confrontatie, in de KNVB Beker, won Feyenoord (1-0).

'Het Nieuwkoop-recept'
PSV speelt zijn wedstrijden in de praktijk met drie buitenspelers. De gevaarlijkste 'buitenspeler' is momenteel misschien wel Sergiño Dest. De vleugelverdediger staat enorm hoog en zorgt voor dusdanig veel dreiging, dat de tegenstander bij momenten geen antwoord heeft op de aanvalsopbouw van PSV over links.

Feyenoord-trainer Arne Slot was zich er na de 1-2 nederlaag van bewust dat hij het voor de bekerwedstrijd anders moest aanpakken. Het leidde tot een opstelling met Bart Nieuwkoop als verkapte rechtsbuiten  - dit systeem is vaker toegepast bij Feyenoord. Met Nieuwkoop als bewaker van Dest werd het PSV-gevaar aanzienlijk ingedamd. Concreet: in de tweede ontmoeting werd Feyenoord-doelman Justin Bijlow zeven keer getest, in de laatste ontmoeting slechts tweemaal.


Dest werd in de laatste editie tegen Feyenoord constant gedubbeld door de verdedigend ingestelde Nieuwkoop. Hierdoor werd PSV maar mondjesmaat gevaarlijk over links. Bron: ESPN

Sleutelrol voor twijfelgeval Veerman
Dat PSV in de laatste onderlinge confrontatie minder kansen creëerde, is  onlosmakelijk verbonden met de absentie van Joey Veerman, die toen geblesseerd was. De middenvelder, wiens inzetbaarheid nu onzeker is, verkeert in bloedvorm en was dit seizoen al elf keer aangever in competitieverband. Bijna geen enkele andere Eredivisie-middenvelder verstuurt meer passes naar het vijandelijke strafschopgebied dan Veerman.

Uit gegevens van databureau FACTS Consultancy blijkt dat Veerman na Luuk de Jong individueel het meest bijdraagt aan de prestaties van PSV. De rechtspoot kreeg lange tijd het verwijt dat hij verdedigend nog veel stappen moest maken, maar ook daarin blinkt hij op Eredivisie-niveau uit. Vergeleken met alle middenvelders in de Eredivisie zit Veerman ver aan de bovenkant als het gaat om gewonnen grond- en luchtduels en onderscheppingen.

Slot lijkt er goed aan te doen om een speler op te offeren om Veerman onschadelijk te maken. Mogelijk is die speler Ramiz Zerrouki. De controleur vervulde een dergelijke rol al eerder met verve. Eerder dit seizoen speelde Zerrouki in het Wanda Metropolitano tegen Atlético Madrid, waar hij Antoine Griezmann moest uitschakelen en een ruime voldoende haalde.


Veerman heeft de bal vrij op 25 meter van het doel van Feyenoord. Een scenario dat de Rotterdammers koste wat kost moeten voorkomen. Bron: NOS

Timber de spil van Feyenoord
Aan Feyenoord-zijde is Quinten Timber zondag the one to watch. Timber creëert na Luuk de Jong, Veerman, Steven Berghuis en Yukinari Sugawara de meeste kansen in de Eredivisie. De box-to-box-middenvelder moet het PSV-middenveld uit elkaar trekken met zijn dribbels en dieptelopen. Uit gegevens van FACTS Consultancy blijkt dat Timber die facetten van het voetbal op Eredivisie-niveau geweldig beheerst.

Timber is net als Veerman een echte spelmaker. Bowser, zoals hij liefkozend wordt genoemd door zijn teamgenoten, is meer dan alleen een powerhouse, zo blijkt. Vrijwel al zijn passes naar voren komen aan. Daarbij heeft Timber een uitstekende steekbal in huis.

Wat Timber graag doet, is de ruimte in de rug van de tegenstander bespelen. Zo ook in de bekerwedstrijd tegen PSV. Vlak voor zijn winnende goal denkt Johan Bakayoko de passlijn af te dekken, maar op het juiste moment zorgt Timber ervoor dat hij aanspeelbaar is en kan afdrukken.


Timber komt op het juiste moment uit de rug van Bakayoko en kan worden ingespeeld door Hartman. Hieruit ontstaat de 1-0 voor Feyenoord. Bron: ESPN


De Jong denkt de passlijn naar Timber af te dekken. De Feyenoorder zet één pas opzij, is aanspeelbaar voor Geertruida en kan opendraaien. Bron: ESPN

Conclusie
Na zondag is duidelijk of PSV zich officieus kampioen van Nederland mag noemen. PSV - Feyenoord zal een schaakspel worden met aan het roer Bosz en Slot, die elkaars ideeën door en door kennen. Vaak worden toppers op details beslist en dat zal zondag waarschijnlijk niet anders zijn. De individuele kwaliteiten van bovengenoemde spelers kunnen dan doorslaggevend zijn.