Programma's traditionele top drie: PSV en Feyenoord ruiken eremetaal

Programma's traditionele top drie: PSV en Feyenoord ruiken eremetaal

1 april - 16:10 Laatste update: 16:03
139

De Eredivisie telt nog zeven speelrondes. PSV stevent af op het eerste landskampioenschap sinds 2018, Feyenoord lijkt de nummer twee te gaan worden en Ajax moet alle zeilen bijzetten om Europa League-voetbal veilig te stellen. Hoe ziet het resterende programma van de traditionele top drie eruit? VoetbalPrimeur zet het op een rij.

PSV

Eind maart leed PSV dan toch zijn eerste competitienederlaag van het seizoen. De voorsprong op naaste belager Feyenoord bedraagt echter nog altijd zeven punten, waardoor de eerste PSV-supporters al hardop durven uit te spreken dat de schaal naar Eindhoven gaat. De ploeg van trainer Peter Bosz heeft ook een veel beter doelsaldo dan de Rotterdammers (+19), wat betekent dat Feyenoord in de praktijk nog acht punten moet goed maken.

PSV heeft in de resterende zeven wedstrijden nog vijftien punten nodig om kampioen te worden. Twee nederlagen zijn dus geoorloofd. In het scenario dat PSV en Feyenoord de komende weken zonder puntenverlies blijven, kan de Eindhovense club in speelronde 32 kampioen worden. Zondag 5 mei staat met rood omcirkeld in Eindhoven en omstreken.

Het zwaartepunt voor PSV ligt op 6 april, als de Eindhovenaren het thuis opnemen tegen AZ. Verder treft PSV alleen in Sparta Rotterdam nog een ploeg uit het huidige linkerrijtje.

Resterend programma PSV
2 april: Excelsior - PSV
6 april: PSV - AZ
13 april: PSV - Vitesse
25 april: sc Heerenveen - PSV
5 mei: PSV - Sparta Rotterdam
12 mei: Fortuna Sittard - PSV
19 mei: PSV - RKC Waalwijk

Feyenoord

Met negen punten voorsprong op nummer drie FC Twente en zeven punten achterstand op koploper PSV bevindt Feyenoord zich momenteel in niemandsland op plek twee. De Rotterdammers willen de tweede plaats ten koste van alles vasthouden, omdat het een direct ticket voor Champions League-voetbal betekent. Héél stiekem zal Feyenoord nog dromen van het kampioenschap.

Feyenoord strijdt als enige club uit de traditionele top drie nog op twee fronten. De Rotterdammers staan in de finale van de KNVB Beker en maken dus een goede kans om dit seizoen met eremetaal af te sluiten. Het zwaartepunt voor Feyenoord ligt vanzelfsprekend op 21 april, als de finale van de beker op het programma staat. Twee weken eerder, op 7 april, ontvangt Feyenoord aartsrivaal Ajax in De Kuip.

Resterend programma Feyenoord
4 april: FC Volendam - Feyenoord
7 april: Feyenoord - Ajax
14 april: Fortuna Sittard - Feyenoord
21 april: Feyenoord - NEC (finale KNVB Beker)
25 april: Go Ahead Eagles - Feyenoord
5 mei: Feyenoord - PEC Zwolle
12 mei: NEC - Feyenoord
19 mei: Feyenoord - Excelsior

Ajax

Het wordt voor Ajax haast een onmogelijk karwei om het Eredivisie-seizoen als nummer vier af te sluiten. AZ heeft die plek met acht punten voorsprong op de Amsterdammers stevig in handen. Plaats vier is gewild, omdat het in de eindklassering recht geeft op de voorrondes van de Europa League. Een vijfde plaats betekent een play-off-plek voor de voorrondes van de Conference League.

Feyenoord kan Ajax echter een handje helpen. Als de Rotterdammers de KNVB Beker winnen én in de top drie eindigen, gaat het ticket voor de groepsfase van de Europa League naar de nummer vier van de Eredivisie. De nummer vijf speelt dan voorrondes voor dat toernooi en de play-offs gaat tussen plek zes tot en met negen.

Op papier kent Ajax in het slot van de competitie niet het lastigste programma. Wel moet de ploeg van John van 't Schip nog naar De Kuip (7 april). Een week later ontvangt de Amsterdamse club FC Twente (14 april).

Resterend programma Ajax
4 april: Ajax - Go Ahead Eagles
7 april: Feyenoord - Ajax
14 april: Ajax - FC Twente
24 april: Ajax - Excelsior
5 mei: FC Volendam - Ajax
12 mei: Ajax - Almere City
19 mei: Vitesse - Ajax