Coëfficiënten: Nederland ziet Frankrijk definitief uit zicht verdwijnen

Coëfficiënten: Nederland ziet Frankrijk definitief uit zicht verdwijnen

8 maart - 00:10
81

Nederland heeft Frankrijk alleen maar verder uit zicht zien verdwijnen op de UEFA-coëfficiëntenlijst. Tegelijkertijd koesteren de Nederlandse clubs nog wel een flinke voorsprong op Portugal. Volgende week zal meer licht werpen op de 'strijd' om plek zes.

De Fransen zagen hun deelnemersveld twee weken geleden gehalveerd worden, maar toen verzuimde Nederland te profiteren. Frankrijk herstelde zich deze week van die tegenvaller. Paris Saint-Germain bereikte de kwartfinale van de Champions League door Real Sociedad met 1-2 te verslaan. Donderdag deden Lille OSC en Olympique Marseille een stevige duit in het zakje door te winnen van respectievelijk Sturm Graz (0-3, Conference League) en Villarreal (4-0, Europa League). De drie Franse teams sprokkelen zodoende de nodige punten én lijken nog even actief te blijven.

Nederland kan niet mee in het Franse geweld, mede doordat met Ajax slechts één deelnemer in actie kwam. De Amsterdammers speelden wel verdienstelijk gelijk tegen Aston Villa in de achtste finales van de Conference League (0-0) en pakten zodoende 0,2 punten voor het Nederlandse coëfficiënt. Toch loopt Frankrijk dus alleen maar verder uit. Het verschil is nu 3,697 punten. Voor de Eredivisie-clubs is de vijfde plaats daarmee buiten bereik.

Nederland koestert op zijn beurt nog wel een riante voorsprong op Portugal. Net als Ajax speelden Benfica (2-2 tegen Rangers FC) en Sporting Portugal (1-1 tegen Atalanta Bergamo) donderdag gelijk. Zij deden dat wel een treetje hoger, in de Europa League. Omdat bovendien voor PSV en FC Porto de beslissingen vallen in de achtste finales van de Champions League, zal komende week duidelijk worden of Portugal nog een aanval op Nederland kan inzetten.

De huidige stand van zaken op de coëfficiëntenlijst  
5. Frankrijk 64.997 (14.416) (3/6)
6. NEDERLAND 61.300 (10.000) (2/5)
7. Portugal 55.482 (10.166) (3/6)