AZ heeft geen kind aan uitgedund Excelsior en boekt ruime zege

AZ heeft geen kind aan uitgedund Excelsior en boekt ruime zege

10 maart - 14:07
53

AZ heeft zondag een kinderlijk eenvoudige zege geboekt op Excelsior. De ploeg van interim-trainer Maarten Martens legde de Kralingers met 4-0 over de knie en blijft zodoende in het spoor van FC Twente, terwijl de voorsprong op Ajax intact blijft.

AZ moest het zonder de geschorste Jordy Clasie stellen, maar de zorgen bij Excelsior zijn van een heel andere orde. Marinus Dijkhuizen miste in het AFAS Stadion flink wat belangrijke krachten, onder wie smaakmaker Couhaib Driouech en clubtopscorer Troy Parrott. Ook spelers als Lazaros Lamprou, Kik Pierie, Redouan El Yaakoubi en Arthur Zagré moesten verstek laten gaan.

Mede door de vele absenties was al snel duidelijk dat er voor Excelsior niets te halen viel bij AZ. De eerste tegentreffer mochten de Kralingers zich wel aanrekenen. Niet voor het eerst dit seizoen ging het helemaal mis bij een hoekschop. Dani de Wit kon vrij inkoppen. Twee minuten later stond het al 2-0 doordat Vangelis Pavlidis een voorzet van Yukinari Sugawara bij de eerste paal afrondde. Voor de Griek zijn 22ste treffer van het seizoen, waarmee hij zich naast Luuk de Jong nestelt in de strijd om de Willy van der Kuijlen-trofee.

AZ was in het vervolg heer en meester en binnen het halfuur stond het al 3-0. Sven Mijnans schoot fraai raak van afstand. De hangende rechtsbuiten zag daarna ook nog een treffer afgekeurd wegens buitenspel, net als De Wit. Ondertussen schoot Tiago Dantas nog op de lat. Met de ruststand kwamen de onmachtige bezoekers er zodoende nog genadig vanaf. 

In de tweede helft leek een monsterscore mogelijk, maar AZ toonde zich genadig. Pas na 72 minuten viel de 4-0 via Mijnans, die in twee instanties raak schoot. Daarna klonk er nog één keer gejuich in Alkmaar, toen jeugdexponent Kees Smit zijn debuut maakte. Stijn van Gassel voorkwam nog een vijfde treffer, voordat een einde kwam aan de lijdensweg van Excelsior.

De ploeg van Dijkhuizen lijdt zijn vijfde nederlaag op rij en heeft nu net als nummer zestien RKC Waalwijk 21 punten. Daarmee wordt het onderlinge treffen van volgende week cruciaal. AZ verkleint de achterstand op FC Twente weer tot zeven punten en mag nog een sprankje hoop koesteren op de derde plaats. De voorsprong op nummer vijf Ajax is eveneens zeven punten.