Amerikaanse club wil 'Ajax van Noord-Amerika' worden: 'Het zal enige tijd duren'

Amerikaanse club wil 'Ajax van Noord-Amerika' worden: 'Het zal enige tijd duren'

24 maart - 14:20
70

Vanaf 2025 zal San Diego FC deelnemen aan de Major League Soccer. De club uit het zuidwesten van Californië is druk bezig met de voorbereidingen voor dit nieuwe avontuur en put daarbij inspiratie uit Ajax.

Vooral de jeugdopleiding van de Amsterdammers ziet de club als goed voorbeeld. "Het zal aan het begin niet alleen om eigen jeugd draaien", vertelt directeur Tom Penn bij de podcast Offside with Taylor Twellman. "Onze selectie zal bestaan uit een mix van veteranen en jonge spelers, maar op de lange termijn zullen we een plek voor ontwikkeling van jeugd zijn. Een soort Ajax van Noord-Amerika, want dat is ons competitieve voordeel."

Vanaf nul begint San Diego FC niet helemaal. Net als de Deense ploeg FC Nordsjælland, maakt de club deel uit van het Right to Dream-netwerk. Deze organisatie leidt op verschillende locaties wereldwijd spelers op. San Diego FC zal fungeren als de thuisbasis voor Right to Dream in Noord-Amerika. "Het zal enige tijd duren, want we zijn geen kant-en-klare opleiding", zegt Penn. "We gaan de beste twaalfjarigen scouten en ze woonruimte aanbieden. Daar zullen ze ook naar school gaan, eigenlijk een soort internaat."