Nijland waakt voor 'populistische praat' over Paauw: 'Maar dat is wel een feit'

Nijland waakt voor 'populistische praat' over Paauw: 'Maar dat is wel een feit'

25 maart - 15:25
17

Hans Nijland staat te popelen om de strijd aan te gaan met Frank Paauw om de nieuwe bondsvoorzitter van de KNVB te worden. De voormalig FC Groningen-directeur vond zichzelf vijf jaar geleden echter nog ongeschikt als beleidsbepaler in Zeist.

In het Algemeen Dagblad legt Nijland uit wat er is veranderd. "Er zijn wat jaartjes verstreken, dat ten eerste. Ik wilde na mijn 23 jaar directeurschap bij FC Groningen graag even in de luwte blijven, afkicken van een hectische periode. Dat is gelukt. Ik bruis weer van de energie." Toen hij werd benaderd door Supporterscollectief Nederland was hij snel overtuigd. "Ik was behoorlijk gevleid door de interesse en door het vertrouwen. Het kriebelt bij me, dat mag je gerust weten."

Nijland zei vijf jaar geleden dat je een diplomaat moet zijn voor zo'n functie bij de KNVB. "Eeen diplomaat ben ik nog steeds niet. Daar staat tegenover dat ik wél een enorm voetbaldier ben", aldus de 63-jarige bestuurder, die weet dat de andere kandidaat, politie-hoofdcommissaris Frank Paauw, onder vuur ligt. Fans vrezen voor strenge eisen rond een stadionbezoek of zelfs een geheel verbod op uitsupporters.

"Vooropgesteld: ik heb niets tegen Frank Paauw. Integendeel. Die man komt op mij altijd integer en weloverwogen over, wanneer ik hem op televisie zie", aldus Nijland. "Ik kan me goed voorstellen dat iemand in zijn functie en met zijn verantwoordelijkheden nadrukkelijk oog heeft voor veiligheid in stadions. Je zult me dus niet betrappen op populistische praat over wie dan ook. Feit is wel dat ik vind dat voetbal bestaat bij de gratie van supporters, óók uitsupporters." Hij wil niet dat de goeden lijden onder 'het kleine, maar hardnekkige groepje vervelende types'. "Van dat groepje moeten we af. Ik sta voor een dadergerichte aanpak."

Campagne voeren zal Nijland niet. "Ik ben gewoon zo eigenwijs om te denken dat ik een brede kennis van ‘het wereldje’ heb. In die 23 jaar FC Groningen ben ik overal geweest, ken veel mensen in binnen- en buitenland en durf wel te zeggen dat ik weet hoe je met lastige dossiers moet omgaan. En die lastige dossiers liggen er bij de KNVB. Domweg omdat de belangen van pakweg PEC Zwolle weer heel anders zijn dan die van Ajax."