Oranje op rapport: twee uitblinkers doen goede EK-zaken

Oranje op rapport: Verbruggen en Malen blinken uit, onverwachte dissonant

26 maart om 22:40
Laatste update: 27 maart om 00:44

Het Nederlands elftal is er dinsdagavond niet in geslaagd Duitsland te verslaan. In Frankfurt werd het 2-1 voor de thuisploeg, die het verschil in de slotfase maakte. VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit aan de Oranje-internationals.

Bart Verbruggen - 7,5: tegen Schotland maakte Mark Flekken een goede beurt, tegen Duitsland deed Verbruggen het zelfs nog wat beter. In de tweede helft liet hij met een handvol wereldreddingen zien wat hij in huis heeft. De doelman van Brighton kan zich opmaken voor het EK.

Matthijs de Ligt - 6,5: tijdens het WK zei De Ligt dat een driemansdefensie niet bij zijn spel past, een uitspraak waar hij deze week op terugkwam. En terecht, de stopper van Bayern München speelde een prima wedstrijd als rechter centrale verdediger.

Virgil van Dijk - 7: ook Duitsland is geen tegenstander waar Van Dijk nog nerveus van wordt. In Frankfurt onderstreepte hij andermaal zijn status als de grote leider van Oranje.

Nathan Aké - 7: als er iemand - naast Van Dijk - zeker is van een basisplaats op het EK, is het Aké. De verdediger van Manchester City weet precies wat er gevraagd wordt.

Denzel Dumfries - 6: het lijdt geen enkele twijfel dat Dumfries een zekerheidje is in het Nederlands elftal, zeker na de slechte beurt van Jeremie Frimpong tegen Schotland. Verdedigend dik in orde, aanvallend dit keer onovertuigend.

Daley Blind - 5,5: één afgemeten vrije trap op het hoofd van De Ligt, dat was zijn hoogtepunt in Frankfurt. Blind kon het in zijn 106e interland amper bijbenen, helemaal in de veeleisende rol van wingback. Een krappe voldoende.

Jerdy Schouten - 6,5: Oranje en Schouten, het was tot nog toe geen onverdeeld succes. Tegen de Duitsers had hij dus wat te bewijzen. Voor rust maakte Schouten een goede indruk met zijn passing en intercepties, na rust had hij het moeilijker.

Joey Veerman - 5,5: op de plek van Frenkie de Jong was dit een heel belangrijke test voor Veerman. Na zijn eerste Oranje-goal, binnen vier minuten, leek hij mag vlag en wimpel te slagen, maar de PSV'er werd slordiger en slordiger.

Tijjani Reijnders - 5: de grote man van vrijdagavond wist het spel dit keer niét naar zich toe te trekken. Op een andere positie en tegenover Toni Kroos kwam Reijnders niet in het stuk voor. Eén kans kreeg hij, maar zijn poging zeilde hoog over.

Memphis Depay - 6,5: het was niet allemaal even succesvol wat Memphis deed, maar als de Oranje-vedette, die veel uitzakte, aan de bal komt gebeurt er altijd wat. Nu is het zaak om fit te blijven. Dan kan het een mooie zomer worden.

Donyell Malen - 7,5: de gevaarlijkste man aan Oranje-zijde, met afstand. Malen gunde de Duitse defensie geen moment rust en deed daarmee héél goede zaken voor een onomstreden plek in de EK-selectie van Koeman.

Invallers
Quinten Timber - x: viel na 66 minuten in voor Reijnders en maakte daarmee zijn debuut, maar voor een beoordeling speelde hij te kort.
Cody Gakpo - x: viel na 75 minuten in voor Malen en speelde te kort voor een beoordeling.
Marten de Roon - x: viel na 75 minuten in voor Schouten en speelde te kort voor een beoordeling.
Wout Weghorst - x: viel na 75 minuten in voor Memphis en speelde te kort voor een beoordeling.

Bondscoach
Ronald Koeman - 6: het oefenduel met Duitsland was feitelijk de laatste test voordat Koeman eind mei zijn EK-selectie samenstelt. Er is nog veel werk aan de winkel, maar zoals de bondscoach al zei: in juni, dán moet Oranje er staan.