Kieft spreekt verbazing uit over traditie in Ajax-jeugd: 'Heel raar, hè?'

Kieft spreekt verbazing uit over traditie in Ajax-jeugd: 'Heel raar, hè?'

4 april - 19:10 Laatste update: 19:21
24

Wim Kieft was tijdens zijn periode in de Ajax-jeugd ieder jaar opnieuw bang voor zijn toekomst. Aan het eind van elk seizoen werden alle jeugdspelers geëvalueerd en kregen ze te horen of ze mochten blijven. Kieft was nooit zeker van zijn zaak.

"Wat het vervelende was bij Ajax, is dat ze aan het einde van het seizoen gingen evalueren of je mocht blijven of niet", begint Kieft zijn verhaal bij het Ziggo Sport-programma Tussen de Palen. De oud-voetballer debuteerde in 1980 in de hoofdmacht van de Amsterdamse club, maar daarvoor speelde hij lange tijd in Ajax' jeugdopleiding. "Als je niet mocht blijven, communiceerden ze dat via een brief. Heel raar, hè? Vertel dan gewoon tegen die jongens: leuk dat je lid was, maar..."

Eind mei kregen jeugdspelers te horen of ze ook het volgende seizoen in de Ajax-jeugd zouden spelen. Kieft leefde altijd met angst toe naar dat spannende moment. "Ik had eind mei wel elke keer het gevoel van: nou... Ik was namelijk ook niet zo'n hoogvlieger in die jaren", legt de voormalige spits uit. "Ik kwam altijd als eerstejaars in het derde jeugdteam en een jaar later kwam ik weer in het hoogste jeugdteam."

Kieft maakte tussen 1979 en 1983 onderdeel uit van het eerste elftal van Ajax en hij werd drie keer kampioen met de Amsterdamse club. Hij speelde in totaal 96 wedstrijden in het shirt van de Amsterdammers en was hierin goed voor 68 treffers.

Bekijk de #DoneDeal-special over de breuk tussen Ajax en Alex Kroes!