'Groot machtsspel' bij Ajax: 'Slangenkuil waarin niemand zijn leven zeker is'

'Groot machtsspel' bij Ajax: 'Slangenkuil waarin niemand zijn leven zeker is'

8 april - 07:14
99

In de top van Ajax is na de breuk met algemeen directeur Alex Kroes een 'ongekend machtsspel' gaande, meldt Valentijn Driessen. In De Telegraaf schrijft hij dat er een hoofdrol is weggelegd voor Michael van Praag.

Als Ajax nog geen slangenkuil was, dan is dat na de horrorweek - met de schorsing van Kroes en de 6-0 nederlaag in de Klassieker - zeker wel het geval. Een groot deel van de invloedrijke bestuursraad, die 73 procent van de aandelen in handen heeft, schaart zich achter Kroes, waarbij vertegenwoordigers en oud-spelers Edo Ophof en Pim van Dord op ramkoers liggen met Michael van Praag, voorzitter van de raad van commissarissen.

'Ophof en Van Dord zijn beland in een bestuurlijke loopgravenoorlog bij Ajax', aldus Driessen. 'Veel verenigingsleden vinden dat Van Praag Kroes onterecht snel de wacht heeft aangezegd. En dat hij Mosman, Van Oevelen en Schlick (rvc-leden, red.) onterecht de hand boven het hoofd houdt, terwijl zij Ajax op alle terreinen in totale chaos hebben gestort. Naast het sportieve verval gaat het om de organisatorische en financiële aftakeling.'

'Als grootaandeelhouder heeft de bestuursraad de mogelijkheid om de patstelling te doorbreken en de rvc-leden de wacht aan te zeggen', schrijft Driessen. Of ook Van Praag wordt geslachtofferd, is nog de vraag. Dat moet blijken op de BAVA (Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders), waarvan nog geen datum bekend is.

Driessen: 'Veel verenigingsmensen willen Kroes terug, maar Van Praag wil snel doorschakelen naar een nieuwe directeur, omdat Kroes bezig was heilige huisjes omver te schoppen. (...) Dat is de slangenkuil Ajax waarin niemand zijn leven zeker is.'