Mislintat handelde in strijd met Ajax-contract, ook RvC trekt boetekleed aan

Mislintat handelde in strijd met Ajax-contract, ook RvC trekt boetekleed aan

8 april - 17:52 Laatste update: 9 april - 10:36
57

Volgens het onderzoek naar Sven Mislintat was er bij zijn transfers geen sprake van belangenverstrengeling, maar Ajax heeft wel degelijk vraagtekens bij de werkwijze van de Duitser. Zo zou hij gebruik hebben gemaakt van tussenpersonen bij transfers, iets wat ongebruikelijk is.

In de agenda voor de algemene ledenvergadering spreekt Ajax twijfels uit. 'Waaronder het feit dat hij in enkele gevallen de door een tussenpersoon voorgestelde vraagprijs voor een transfer accepteerde zonder daarover rechtstreeks namens Ajax in onderhandeling te treden met de betreffende club.'

Volgens het KPMG-rapport zijn er ook aanwijzingen dat Mislintat tijdens zijn periode bij Ajax gehandeld heeft op een manier die in strijd is met zijn arbeidsovereenkomst. Zo zou de Duitser onvoldoende zorg hebben gedragen voor de 'gedegen vastlegging van overleggen met spelers, agenten en clubs inzake contractuele aangelegenheden'. Daarnaast heeft Mislintat de daarin opgenomen geheimhoudingsplicht geschonden.

Door de RvC van Ajax is ook geconstateerd dat er 'in meerdere gevallen beperkte afstemming heeft plaatsgevonden tussen de scoutingsafdeling, de hoofdtrainer (Maurice Steijn) en voetbalcommissaris bij de transfers.' Het is bij de Amsterdammers normaal dat alle transfers inhoudelijk worden besproken en dat er gezamenlijk besluiten worden genomen. Dit is, volgens de club, onvoldoende gebeurd in de tijd met Mislintat als directeur voetbalzaken.

Volgens het rapport zijn er aan de RvC, in uitzondering van één geval, geen verschillen van inzichten gerapporteerd met betrekking tot de transfers. Er worden veranderingen doorgevoerd om het besluitvormingsproces in de toekomst te verbeteren. 'Alle transfers zijn verder op voorstel van de directie door de RvC besproken en goedgekeurd. Omdat in de transferperiode naast de nieuw benoemde voetbalcommissaris geen relevante voetbalkennis en ervaring aanwezig was, heeft het ook binnen de RvC ontbroken aan checks en balances op voetbaltechnisch gebied', steekt ook de RvC dus de hand in eigen boezem.