'RvC heeft vrij baan om Kroes te ontslaan na besluit bestuursraad voor BAVA'

'RvC heeft vrij baan om Kroes te ontslaan na besluit bestuursraad voor BAVA'

12 april - 16:28
140

De bestuursraad van Ajax dient geen agendapunten in voor de Buitengewone Vergadering voor Aandeelhouders (BAVA), die gepland staat voor 21 mei. Het betekent dat de raad van commissarissen vrij baan krijgt om de geschorste Alex Kroes te ontslaan.

De Telegraaf bracht vorige week naar buiten dat een ruime meerderheid van de bestuursraad, groot aandeelhouder van Ajax en dus een belangrijk orgaan binnen de organisatie, zich aftekende voor een terugkeer van Kroes als algemeen directeur. Uit onderzoek van Quote blijkt dat de bestuursraad op de BAVA 'aan de zijlijn' blijft staan. 'Na de opening volgen 'Bespreekpunt voorgenomen ontslag Algemeen Directeur' (over de ontslagen ceo Alex Kroes) en 'Bespreekpunt resultaten KPMG-onderzoek' (over de technische man Sven Mislintat). Daarna volgen de rondvraag en de sluiting.'

Op de BAVA-agenda staan dus enkel bespreekpunten en geen stemmingen. Bij een stemming kon de toekomst van Kroes ter plekke bepaald worden. De raad van commissarissen heeft geen stemming geagendeerd. 'Daarop had de bestuursraad zelf een stemming kunnen aanvragen, maar uit navraag van Quote blijkt dat dit niet is gebeurd', klinkt het.

'De bestuursraad legt zich dus neer bij de agenda en bij de uitkomst: het ontslag van Kroes', wordt geschreven door Quote. "Voor het oog van de buitenwereld mag iedereen zijn standpunt verkondigen. De Bava is de absolute deadline, daarna staat de RvC niets in de weg om Kroes definitief vaarwel te zeggen", zegt Joost Schmets van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

Kroes is bij Ajax geschorst wegens handel met voorkennis. Michael van Praag, voorzitter van de rvc, heeft meermaals benadrukt dat er geen weg terug is voor de CEO.