Belgische vraagtekens bij sneer Kuyt: 'Daar ligt het volk hier niet wakker van'

Belgische vraagtekens bij sneer Kuyt: 'Daar ligt het volk hier niet wakker van'

18 april - 11:30
26

Dirk Kuyt kan komend seizoen 'veel verandering' verwachten als het gaat om aandacht en kritiek in de Belgische pers. Dat vertelt Daan Slingers, hoofdredacteur van de Belgische editie van VoetbalPrimeur. De trainer is kampioen geworden met Beerschot VA, maar écht veel aandacht krijgt de Challenger Pro League niet.

In december begon Kuyt aan zijn klus bij Beerschot, op dat moment al de koploper op het tweede niveau in België. Met vallen en opstaan veroverde de club uit Antwerpen afgelopen weekend het kampioenschap, waardoor Kuyt en de zijnen volgend seizoen in de Jupiler Pro League acteren.

Slingers prijst het werk van Kuyt bij Beerschot. "Hij heeft wel het risico genomen. Het is niet zo dat Beerschot de lijstaanvoerder was met het grote voetbal en de topspelers. Dat siert hem. Het had voor hem niet beter uit kunnen pakken."

"In het begin werd gezegd dat hij profiteert van het werk van zijn voorganger Andreas Wieland", aldus Slingers. Volgens hem veranderde er niet veel na Kuyt zijn aanstelling. "Hij heeft voortgeborduurd op het systeem van voorganger. Hij speelde al 3-4-3 en Kuyt is dat blijven doen."

'Kampioenschap is zijn verdienste, maar uitzonderlijk is het niet'
Beerschot wist onder Kuyt maar één topper te winnen dit seizoen. Dat was tegen Zulte Waregem (0-1). "Het is niet zo dat Kuyt iets neergezet heeft waarvan men denkt: daar móét eens naar gekeken worden. Dat ze kampioen geworden zijn is zijn verdienste, maar Beerschot heeft geen uitzonderlijke resultaten geboekt. Het is de kampioen, maar niet meer dan dat."

"De Challenger Pro League was dit seizoen een competitie van stervende zwanen", gaat Slingers verder. "Kuyt heeft het geluk gehad dat de concurrentie nog slechter was. Er waren zes ploegen die aanspraak maakte op de titel. Hij heeft met zijn ploeg op het juiste moment gepiekt, terwijl de concurrentie punten liet liggen."

Een ding is zeker: Kuyt heeft het naar zijn zin in België. De voormalig topvoetballer zei na het binnenslepen van de titel dat hij goede ervaringen heeft met de Belgische pers - beter dan in Nederland. Dat moet volgens Slingers met een korrel zout genomen worden. "Van het Belgische tweede niveau ligt niet heel veel volk wakker. Alles wat daar wordt gedaan, verdwijnt onder de radar. Als hij drie wedstrijden meer had verloren met Beerschot, was er misschien meer kritiek geweest. Er is geen landelijke aandacht. Volgend jaar komt daar veel verandering in als hij blijft."

'Daar is Kuyt heel verstandig in geweest'
Als het aan Kuyt ligt, staat hij ook komend seizoen voor de groep bij Beerschot. De oud-voetballer tekende een contract voor een halfjaar en wil dat onder bepaalde voorwaarden verlengen. Slingers heeft twijfels en prijst Kuyt vooral voor zijn eerdere beslissing. "Het bestuur wilde Kuyt vastleggen voor anderhalf jaar en hij heeft toen gezegd: nee, we doen een halfjaar en kijken daarna wel. Daar is hij heel verstandig in geweest. Hij heeft afgewacht in welk wespennest hij terechtkwam. Ik twijfel of ze aan zijn voorwaarden kunnen voldoen. Beerschot heeft niet de financiële mogelijkheden van bijvoorbeeld Royal Antwerp."

Slingers sluit niet uit dat, ondanks het feit dat hij de naam van Kuyt nog nergens heeft horen vallen, de trainer binnenkort een stap omhoog maakt in België. "Mocht Kuyt stoppen bij Beerschot, dan komt hij wel op de lijstjes te staan van clubs op het hoogste niveau waar volgend seizoen trainers worden ontslagen. Niemand kijkt over zes maanden nog hoe hij kampioen is geworden."