PSV en Feyenoord zeker van Champions League: 'enorme bedragen liggen klaar'

PSV en Feyenoord zeker van Champions League: 'enorme bedragen liggen klaar'

18 april - 20:40 Laatste update: 25 april - 22:56
211

PSV en Feyenoord gaan komend seizoen tientallen miljoenen verdienen in de Champions League. Het Eindhovens Dagblad maakte een berekening en weet dat de Eindhovenaren en Rotterdammers nu al verzekerd zijn van respectievelijk 37 en 39 miljoen euro aan UEFA-prijzengeld.

PSV was al even verzekerd van een Champions League-ticket en kroonde zich donderdag officieus tot kampioen van Nederland. Later op de avond won Feyenoord van Go Ahead Eagles, waardoor de Rotterdammers nu ook zeker zijn van nog een jaar in het miljardenbal.

De opzet van de Champions League gaat op de schop en ook het prijzenschema wordt fors verhoogd. PSV en Feyenoord zijn nu officieel zeker van een plekje in de groepsfase van het miljardenbal en profiteren volop. Het ED benadrukt dat recettes nog niet zijn meegenomen en bovendien kan de teller flink oplopen zodra de bal gaat rollen. Zo levert een zege 2,1 miljoen euro op en zijn er bonussen voor een goede plek in de poule en het bereiken van de volgende rondes.

Als PSV en Feyenoord weten te overwinteren in de Champions League, dan kan dit de Eredivisie-topclubs 'misschien wel zeventig miljoen euro of meer aan omzet opleveren', aldus de krant. Mocht FC Twente, de huidige nummer drie van de Eredivisie, zich via de voorrondes plaatsen voor de groepsfase van de Champions League, dan betekent dit een startbedrag van zo'n 25 à 30 miljoen. Twente staat een stuk lager op de UEFA-ranking, waardoor het minder ontvangt uit de goudpot.

Ook in de Europa League en Conference League gaat het prijzengeld omhoog, maar het verschil is groot. AZ, als nummer vier van de Eredivisie, mag hopen op Europa League-deelname en begint in dat geval met ongeveer 12 à 13 miljoen. Als Twente tot de Europa League wordt veroordeeld, levert dat zo'n tien, elf miljoen op.

Ajax is ook nog in de race voor een Europa League-ticket, maar weet nu al dat het fors minder bedeeld zal worden dan de grote rivalen PSV en Feyenoord. De Amsterdammers ontvangen zo'n veertien miljoen als ze zich plaatsen voor de Europa League. In de Conference League zou dit uitkomen op hooguit zes miljoen.