Slot hard op weg naar Liverpool: twaalf mogelijke opvolgers voor Feyenoord

Slot hard op weg naar Liverpool: twaalf mogelijke opvolgers voor Feyenoord

1 mei - 09:30 Laatste update: 09:30
154

Feyenoord staat voor de grote uitdaging om een opvolger voor Arne Slot te vinden. De succescoach laat met zijn vertrek naar Liverpool een enorme erfenis achter in Rotterdam-Zuid. Welke trainers kunnen het stokje van hem overnemen? VoetbalPrimeur zet twaalf mogelijke opvolgers op een rij.

Interne kandidaat

Sipke Hulshoff (49 jaar, Feyenoord)
Sipke Hulshoff staat te boek als het geheime wapen van Arne Slot en Ronald Koeman. Als assistent bij Feyenoord en Oranje timmert hij al even aan de weg. Niet voor niets zal Slot hem in principe meenemen naar Liverpool. Wellicht dat de 49-jarige Fries echter nog te overreden is om het stokje over te nemen in De Kuip.

Hulshoff staat te boek als tactisch sterk, innovatief en is een prima veldtrainer. Hij tikt daarmee heel wat vakjes af, behalve een belangrijke: hij was nog niet voor langere tijd hoofdtrainer. Ook is het de vraag of hij zelf bereid is om uit de schaduw te stappen, want het charisma van Slot heeft hij niet.

Oude bekenden

Marino Pusic (52 jaar, Shakhtar Donetsk)
Net als Hulshoff was Marino Pusic geliefd bij Feyenoord als assistent van Slot. De 52-jarige Bosniër ging in oktober van vorig jaar echter in op een aanbieding van Shakhtar Donetsk. Plots ging het even minder bij de Rotterdammers, waardoor de fans al spraken van een Pusic-effect. Dat bleek mee te vallen, maar Pusic doet het wel prima met de Oekraïense topclub, die aan kop gaat in eigen land.

Pusic fungeerde eerder al als rechterhand van Slot bij AZ en kent de werkwijze van de succescoach als geen ander. Bij FC Twente en Shakhtar deed hij bovendien ervaring op als eindverantwoordelijke. Of het genoeg is voor Feyenoord om bij hem aan te kloppen, is afwachten.

Giovanni van Bronckhorst (49 jaar, clubloos)
Mocht Feyenoord ervoor kiezen om toch een trainer met een grotere staat van dienst aan te stellen, dan lijkt Giovanni van Bronckhorst een kandidaat. De oud-international is een gentleman en een kind van de club. Als trainer leidde hij Feyenoord al eens naar de eerste landstitel in achttien jaar tijd. Bovendien werden de KNVB Beker en de Johan Cruijff Schaal twee keer gewonnen.

Na zijn vertrek bij Feyenoord bereikte Van Bronckhorst met Rangers FC de Europa League-finale, maar in Schotland bleek Celtic te sterk en dat kostte hem de kop. Van Bronckhorst heeft de handen vrij, maar is wel een ander type dan Slot. Feyenoord zou dat kunnen opvangen met een tactisch sterke assistent.

Nederlandse trainers

Mark van Bommel (47 jaar, Royal Antwerp FC)
Het is een prikkelende gedachte: Mark van Bommel, PSV'er in hart en nieren, als nieuwe trainer van Feyenoord. De oud-international heeft echter naam gemaakt bij Royal Antwerp FC, waarmee hij vorig jaar de landstitel en de Belgische Beker en Super Cup won. Ook dit seizoen staat The Great Old in de bekerfinale, al heeft het verlies van enkele steunpilaren erin gehakt.

Van Bommel heeft bewezen dat hij het vak in de vingers heeft, nadat het bij PSV en VfL Wolfsburg nog weleens wilde schuren. Onder Van Bommel speelt Antwerp bovendien aantrekkelijk voetbal. Hij heeft als speler ervaring in de top en nu ook als trainer de nodige bagage. Niet voor niets wil Zlatan Ibrahimovic hem naar AC Milan halen. 

Dick Schreuder (52 jaar, Castellón)
Vorig seizoen bracht hij PEC Zwolle terug naar de Eredivisie, maar Dick Schreuder besloot niet op het hoogste niveau aan de slag te gaan. Hij maakte de opvallende overstap naar de ambitieuze Spaanse derdedivisionist Castellón. Ook daar slaat zijn ultra-aanvallende speelwijze aan. Zijn ploeg stevent af op het kampioenschap en promotie naar de Segunda División.

Schreuder laat zijn teams zeer aanvallend en met hoge intensiteit en druk spelen, maar in tegenstelling tot Slot kiest hij doorgaans wel voor een speelwijze met drie verdedigers. In Spanje schreef MARCA al dat hij op pole position ligt. Met hem zou Feyenoord weer voor een trainer kiezen die een duidelijke handtekening onder zijn ploegen zet, maar hij mist ervaring in de top.

Pascal Jansen (51 jaar, clubloos)
Feyenoord klopte de laatste jaren meer dan eens in Alkmaar aan om nieuwe stafleden te werven, waaronder ook Slot. Ook nu zouden de Rotterdammers uit kunnen komen bij iemand met een AZ-verleden. Pascal Jansen werd in november 2023 aan de kant gezet vanwege tegenvallende resultaten, maar leverde in de voorgaande jaren prima werk.

Jansen was bovendien als assistent van Slot werkzaam bij AZ, waardoor hij weet hoe de door Liverpool gewilde oefenmeester werkt. De voornaamste vraag is of Feyenoord het aandurft met een trainer die door AZ is ontslagen. Voorlopig lijkt het antwoord daarop 'nee' te zijn.

Buitenlandse opties

Kjetil Knutsen (55 jaar, FK Bodø/Glimt)
De naam van Kjetil Knutsen viel eerder bij Ajax, maar ook voor Feyenoord is hij een interessante optie. De 55-jarige Noorse tacticus liet dit seizoen bovendien zien hoe je de Amsterdamse rivaal moet bestrijden, al dolf hij in de tussenronde van de Conference League wel nipt het onderspit met zijn FK Bodø/Glimt.

Knutsen maakt inmiddels alweer enkele jaren furore met Bodø/Glimt, dat onder zijn leiding uitgroeide tot een topclub in Noorwegen. Het resulteerde in 2020, 2021 en 2023 tot de eerste landstitels in de clubhistorie. Wellicht is dit een mooi moment voor de volgende stap.

Bo Svensson (44 jaar, clubloos)
De naam van Bo Svensson viel vorig jaar voor het eerst, toen Feyenoord zich al voorzichtig voorbereidde op een vertrek van Slot. De 44-jarige Deen kreeg als speler van FSV Mainz 05 een kijkje in de keuken bij toptrainers Jürgen Klopp en Thomas Tuchel. Als coach stond hij voor het eerst op eigen benen bij FC Liefering, feitelijk de beloftenploeg van Red Bull Salzburg. Begin 2021 pikte zijn oude club Mainz hem op.

Svensson gaf zijn visitekaartje af door Mainz te behoeden voor degradatie en vervolgens twee jaar op rij naar het linkerrijtje te leiden in de Bundesliga. Na negen duels zonder zege gingen beide partijen in november vorig jaar uit elkaar. Svensson hanteert met een 3-4-2-1 een iets ander systeem dan Feyenoord gewend is onder Slot. 

Graham Potter (48 jaar, clubloos)
Graham Potter is volop in gesprek met Ajax, maar ook bij Feyenoord lijkt de Engelse vakman in beeld te zijn. Hij vestigde naam als trainer van de Zweedse laagvlieger Östersunds FK, dat hij vanaf het vierde niveau naar Europees voetbal leidde. Ook bij Brighton imponeerde Potter, iets wat hem zelfs complimenten van Pep Guardiola opleverde. Bij Chelsea ging het mis voor Potter, maar in Londen waren de omstandigheden verre van ideaal.

Potter is een gerenommeerde naam, die zijn teams aantrekkelijk laat spelen, in regelmatig wisselende systemen. Het kan voor hem interessant zijn om in te stappen bij Feyenoord, waar het fundament ligt. Bij Ajax zou hij het huis immers van de grond af aan moeten opbouwen.

Francesco Farioli (35 jaar, OGC Nice)
Francesco Farioli is een discipel van Roberto de Zerbi, die hij bij Frosinone en Sassuolo assisteerde. De jonge Italiaan stond op eigen benen bij de Turkse clubs Karagümrük en Alanyaspor, voordat Nice hem vorige zomer naar Frankrijk haalde. Aan de Côte d'Azur bewees Farioli definitief een topcoach in wording te zijn. 

Nice bleef tot december zelfs ongeslagen in de Ligue 1. Daarna kwam er zand in de motor, maar Les Aiglons staan nog stevig op de vijfde plaats. Net als Potter zou Farioli op de shortlist van Ajax staan, maar bij Feyenoord werd hij vorige zomer intern ook al besproken. Zijn speelstijl, hoe kan het ook anders met De Zerbi als leermeester, spreekt in ieder geval aan.

Jacob Neestrup (FC Kopenhagen, 36 jaar)
De spelerscarrière van Jacob Neestrup werd door blessures in de knop gebroken, waarna hij zich op een loopbaan als trainer stortte. En met succes. Hij deed het goed bij Viborg, waarna FC Kopenhagen hem snel terughaalde als assistent voor Jesse Thorup. Een jaar geleden nam hij het stokje over en onder zijn leiding speelt de Deense topclub aanvallend, verzorgd voetbal van achteruit. In een 4-3-3-formatie.

Dit seizoen bereikte Kopenhagen onder leiding van Neestrup de achtste finales van de Champions League, ten koste van Manchester United en Galatasaray. Vervolgens bleek Manchester City een maatje te groot. Wellicht ziet Neestrup Feyenoord als ideale volgende stap in Europa.

Brian Priske (Sparta Praag, 46 jaar)
De volgende Deen op het lijstje is Brian Priske. Volgens Jan Boskamp is hij zelfs de enige buitenlandse kandidaat die echt in beeld is om Slot op te volgen. Priske was assistent bij Kopenhagen en Midtjylland, voordat hij eindverantwoordelijke werd bij die laatste club. Via Royal Antwerp kwam hij bij Sparta Praag terecht. Met de Tsjechische topclub stevent hij op de tweede landstitel op rij af.

Priske hanteert in Praag doorgaans een 3-4-3 formatie. Hij timmert aardig aan de weg als trainer, maar of Feyenoord hem daadwerkelijk als de beste buitenlandse optie beschouwt, is nog even de vraag.