'Innovatieve' Ajax-directeur licht plannen toe: 'Eigenlijk ben ik heel ouderwets'

'Innovatieve' Ajax-directeur licht plannen toe: 'Eigenlijk ben ik heel ouderwets'

25 april - 17:13
52

In de visie van Marijn Beuker staan naar eigen zeggen veel Cruijffiaanse principes centraal. De directeur voetbal van Ajax vindt zichzelf daarom eigenlijk helemaal niet innovatief. "We gaan terug naar de basis."

Beuker vertelt in gesprek met Ajax Life welke richting hij op wil met Ajax, en dan met name de jeugdopleiding. "Spelintelligentie en snel denken gaat voor Ajax onderscheidend worden. We moeten terug naar het gogme van vroeger", doelt hij op de periode van Johan Cruijff in de jaren zestig en zeventig.

Beuker heeft het stempel een innovator te zijn, maar zelf ziet hij dat anders. "Je wordt snel innovatief genoemd als je wat jonger bent waarschijnlijk, maar eigenlijk ben ik heel ouderwets", stelt de Ajax-directeur, die verantwoordelijk is voor het aansturen van het gehele voetbalproces in Amsterdam en ook de jeugdopleiding moet hervormen. "Ik huldig de principes van het straatvoetbal. Spelers leren vallen, beter balanceren in de ongereptheid van de straat en in chaos en variatie kunnen trainen. Die ouderwetse cultuur gieten we in een nieuw jasje."

Volgens Beuker gaat er in jeugd het nodige veranderen. Hij noemt één voorbeeld. "We gaan een veld omvormen tot vier kleine veldjes met zand, steen, asfalt en gravel. Niemand heeft dat, dus heet het innovatie, maar eigenlijk gaan we terug naar de basis", stelt hij. "Spelers vertellen hoe hun brein werkt, hoe je hersenen kunt beïnvloeden en hoe we dat op het veld in een georganiseerde chaos laten terugkeren. De grootste innovatie is dus eigenlijk teruggaan naar de essentie van voetbal."

Ook over de invulling van de staf bij de jeugdteams heeft Beuker een helder idee. Hij zet in op een didactisch sterk persoon, samen met een oud-prof. "Daar zetten we zwaar op in. Daarbij gaat het vooral om de combinatie tussen die twee. Het is niet goed als mensen alleen maar bezig zijn met details vanuit hun eigen ervaring, maar ook niet als dit ontbreekt."